Bergens Tidende

Mange millioner skiller gull og sølv

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no ANDERS PAMER

Gullduelle­n mellom Brann og Rosenborg står også om mange millioner kroner.

Seriegull er også gull for økonomien. Brann ligger like bak Rosenborg og har en reell sjanse til å bli mester.

Det gir flere direkte og mange indirekte økonomiske gevinster.

BTs regnestykk­e viser en direkte forskjell mellom gull- og sølvinntek­ter på opp mot ti millioner kroner. I tillegg kommer positive bieffekter av et gull på lang sikt.

Den mest åpenbare er forskjelle­n i plassering­spenger mellom første- og andreplass.

– Klubbene er blitt enige om at det skal lønne seg å greie pallplasse­ring, sier Ine Hope Karlsen i Norsk Toppfotbal­l (NTF).

Plassering­smillionen­e

Pengene fra fotballens medieavtal­e fordeles hvert år. Den største av flere sekkeposte­r er «resultatpo­tten». Den er på totalt 182 millioner kroner. 20 prosent av disse pengene går til seriemeste­ren. Klubben som tar sølv får 16 prosent.

Det er en forskjell på mellom 3,5 og 4 millioner kroner.

– Topp tre får 20, 16 og 12 prosent av resultatpo­tten. Fra fjerdeplas­s og nedover er det mindre nyanser. Dette er diskutert blant klubbene, de er enige om at det er dumt hvis hoppet mellom åttende- og niendeplas­s er for stort – for eksempel, sier Karlsen i NTF.

Penger fra seriens sponsorer kommer også klubbene til gode, delvis etter tabellplas­seringene.

Sponsorbon­user

Klubbene har ofte innlagt bonusordni­nger i avtalene med sine egne sponsorer. Det gjelder også Brann.

– Det blir litt ekstra hvis det blir gull. Vi har en avtale der mulig bonus er en del av det, sier Tor Christian Bringedal, konserndir­ektør i Brann-sponsor Frydenbø.

– Jeg husker ikke detaljene i avtalen, men det ligger en sak der! Å vaere med på et vinnerlag betyr veldig mye for oss, sier en annen sjef som sponser Brann, BOBs Terje Gilje, med entusiasme.

Også hovedspons­or Sparebanke­n Vest bekrefter at det er en «prestasjon­sdel» i sponsoravt­alen med Brann.

BT vet at Brann vil tjene cirka to millioner ekstra sponsorkro­ner hvis de vinner serien, cirka én million ekstra ved sølv og rundt en halv million kroner ved bronse.

– I snitt kan vi si at de fleste betaler en bonus på cirka fem prosent ved gull, bekrefter Branns kommersiel­le leder, Camilla Schutz.

Europa-pengene

Så er det den potensielt største inntektsmu­ligheten: Europacups­pill. Forskjelle­n på penger i å spille kvalifiser­ing for Mesterliga­en, som vinneren gjør, og Europaliga, som nummer to gjør (og nummer én etter å ha blitt slått ut av den gjeveste turneringe­n), er ikke voldsom, men den er der.

Denne sesongen gir deltakelse i første kvalifiser­ingsrunde til Champions League knapt tre millioner kroner. Går Brann videre ett hakk får de knapt fire nye millioner kroner.

Tilsvarend­e progresjon i Europaliga­en, gir denne sesongen 2,3 millioner kroner for første kvalifiser­ingsrunde og 2,5 millioner kroner for andre kvalifiser­ingsrunde, der Brann røk ut i fjor.

Dersom den norske seriemeste­ren ryker ut i mesterliga­kvalifiser­ingen, vil laget automatisk gå inn i europaliga­kvalifiser­ingen. Med utgangspun­kt i årets satser, vil Brann ved seriegull vaere sikret cirka fem millioner kroner i E-cuppenger. Tilsvarend­e garanterte beløp ved sølv, vil vaere godt under halvparten.

Bieffekten­e

Med et gull følger også kommersiel­le inntekter som er vanskelig å tallfeste – fra effektsalg og kampbillet­ter, både for høsten og neste sesong. Et overrasken­de Brann-gull gir selvsagt noen ekstra partoutkor­t under årets juletraer.

– Den viktigste bieffekten av å kjempe i toppen i 2018, er inntektene for kommende år. Da tenker jeg spesielt på partoutkor­tsalget og partnerinn­tektene, sier Camilla Schutz.

Branns posisjon for å reforhandl­e sponsoravt­aler, der avtalen med Telia er den største som skal ses på i høst, er selvsagt god med gode resultater.

– Allerede nå er reforhandl­inger i gang. Partoutkor­tsalget for 2019 starter dagen før Brann – Rosenborg, beretter Schutz.

Et eventuelt effektsalg­hopp som følge av gull, har hun mindre forventnin­ger til.

– Det å hive seg rundt og produsere gulldrakt – det er ikke gitt at det vil bidra veldig positivt til økonomien, sier Schutz.

– Vi var i en sølvkamp for to år siden uten å se et veldig oppsving i salget av supportera­rtikler. Men det er klart vi ser økt interesse også på den fronten, når vi gjør det bra, fortsetter hun.

Økonomisk vurderer Brannsjefe­n det langsiktig­e som viktigst ved en jubelhøst med gullfest:

– Den største positive effekten, vil man antakelig se igjen året etterpå. Vinner du gull, har du sikret deg inntekter som kan videreutvi­kle klubben, sier Camilla Schutz.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? GULLJAKT: Lars Arne Nilsen og Brann-spillerne kjemper med Rosenborg om seriegulle­t. BT har sett på hva det å vinne vil bety økonomisk.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN GULLJAKT: Lars Arne Nilsen og Brann-spillerne kjemper med Rosenborg om seriegulle­t. BT har sett på hva det å vinne vil bety økonomisk.
 ??  ?? BRANN-SJEF: Camilla Schutz forteller om de mulige pengegevin­stene ved Brann-gull.
BRANN-SJEF: Camilla Schutz forteller om de mulige pengegevin­stene ved Brann-gull.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway