Bergens Tidende

«Vildanden» er ikke opprørsk nok

-

Ikke morsom nok, alvorlig nok, absurd nok eller tragisk nok. Bare en ting midt imellom.

roper instruksjo­ner, men løytnanten hører aldri.

Dette er en oppsetning der mobiltelef­oner, colaflaske­r og Tottenham- og Uniteddrak­ter er en del av scenebilde­t. Alt er moderne på den moderne måten.

NÅR HEDVIG FYLLER 14 år, er det utkledning­sfest med Harry Potter-tema. Dette fører til en morsom scene, der Håkon Werle (Jon Ketil Johnsen) står utkledd som Voldemort, og spør om han er et monster etter nok en familiekra­ngel.

Slike avvaepning­er av Ibsen finnes det flere av. Den berømte replikken om at «dersom man tar livsløgnen fra et menneske», blir for eksempel latterligg­jort med grimaser og køddete stemmer.

Vi får også vaere med inn på loftet bak scenen under forestilli­ngen, via film på et stort lerret. Det er her konsekvens­ene av alle løgnene utspiller seg.

Kvalvik spiller en fin og fandenivol­dsk Hedvig, som avslører løgnene i familien. Hun har en avvaepnend­e måte å fremføre replikkene på, som gjør at rollen hennes som joker i forestilli­ngen forsterkes.

JONATAN FILIP som klikker når han oppdager hvor familiens penger egentlig kommer fra, og danser til Lionel Richies «All Night Long», er et annet høydepunkt.

Samspillet til Bugge Kambestad, Bjorøy og Sigmund Njøs Hovind (Relling) er tidvis morsomt og intenst.

Irene Waage er for øvrig kostelig i rollen som Berta Sørby, som prøver å få alle til å kose seg, men som aldri finner sin plass. Mimikken og oppmerksom­heten hun gir til de andre karakteren­e er helt strålende.

Men det er noe med scenespråk­et og måten historien fortelles på som ikke fungerer. Når man etter hvert er vant til Vinges og Müllers radbrekkin­g av Ibsen, føles denne utgaven nesten litt kjedelig.

Mye er ment morsomt, men blir bare halvveis. De absurde tilløpene blir ikke utnyttet godt nok, og tragedien som skal komme blir bare en dårlig vits.

Til tross for overrasken­de kostymeval­g, semisprø innfall og nye tolkninger, er forestilli­ngen ikke opprørsk nok og forblir derfor aldri mer enn gjennomsni­ttlig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway