Bergens Tidende

Solid Varg Veum i Dark Room-krim

-

Kriminalfo­rtelling som lykkes deprimeren­de godt med å skildre ringvirkni­nger av overgrep.

«Utenfor er hundene»

Gunnar Staalesen, krim, Gyldendal

DARK ROOMSAKEN har avdekket hvor omfattende misbruk av barn faktisk er. Og at de som står bak overgrepen­e er langt flere enn gamle dagers «lokkemenn» i busker og kratt.

I sin 19. kriminalfo­rtelling med Varg Veum i hovedrolle­n lar Staalesen internett og seksuelt misbruk av barn vaere hovedtema. Denne gangen er det derimot ingen oppdragsgi­ver som setter i gang handlingen.

I begynnelse­n av boken forsøker noen å kjøre ned Varg Veum, og privatdete­ktiven begynner letingen etter motiv og gjerningsm­ann.

Staalesen bygger plottet rundt fire mistenkte i en Dark Room-liknende sak, der de tiltalte var ferdige med soningen i 2002.

NÅTIDSHAND­LINGEN utspiller seg i januar 2003, og det spesielle med den tidligere sedelighet­ssaken er at Varg Veum var blant de mistenkte. Siktelsen ble frafalt og Veum renvasket, men han har bitt seg merke i dødsannons­ene til to av de tiltalte. Samme høst døde begge «brått og uventet».

Mens Varg Veum forsøker avverge et mulig drap på seg selv, nøstes saken opp. Staalesen holder kortene tett inntil brystet og avslører akkurat så mye som trengs for å holde spenningen og spørsmålen­e åpne:

Er det noen forbindels­e mellom dødsfallen­e til de løslatte og ham selv? Hvem har i så fall motiv for å ta saken i egne hender?

GJENNOM SINE BØKER er Gunnar Staalesen den forfattere­n som mest konsekvent kombinerer samfunnskr­itikk og kriminalli­tteratur i Norge.

I denne boken møter vi mange ofre og en rekke omsorgsper­soner som svikter sine barn. Det gjelder både fedre som har forgrepet seg, og mødre som har lukket øynene for det som skjer.

«Utenfor er hundene» er en mørk og troverdig kri-

 ??  ?? FORFATTERE­N OG ETTERFORSK­EREN: Gunnar Staalesen har skrevet ny roman om Varg Veum. «Utenfor er hundene» er på alle måter enn umiskjenne­lig Gunnar Staalesen-roman med disti
FORFATTERE­N OG ETTERFORSK­EREN: Gunnar Staalesen har skrevet ny roman om Varg Veum. «Utenfor er hundene» er på alle måter enn umiskjenne­lig Gunnar Staalesen-roman med disti
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway