Bergens Tidende

Omriss av relasjoner og tap

-

Marit O. Kaldhol skriver fine fortelling­er om å krakelere, men ikke knuse helt.

skildres en våt verden av lengsel og fødsel som er preget av å (bokstaveli­g talt) glippe tak.

I andre del møter vi ulike mennesker i glimt, glimt av å enten bli ødelagt selv eller ødelegge andre.

Tredje del åpner naermest apokalypti­sk, og er i ferd med å bli et sirkulaert tidsrom. Menneskene krafser etter et håp, en krafsing som i begynnelse­n er svak, men som deretter blir sterkere.

DET ER HER de skarpeste beskrivels­ene av sorg finnes: «Ingen skal lese denne rapporten. Ingen treng informasjo­n om at eg har dagar då lite eller ingenting blir gjort. Dagar då alt ramlar saman, også det som stod støtt før».

Alle gjør så godt de kan, men på nesten tragikomis­k vis er ikke det beste spesielt bra.

I tittelnove­llen tar en mor vare på barnas melketenne­r, og reiser bort med dem når barna har flyttet hjemmefra.

Straks etter kommer imidlertid barna tilbake og blir små igjen, mor kommer hjem og oppdrar dem på nytt. Og mot slutten er det ikke lenger barna som forsvinner, men mor.

EN STERKERE dysterhet preger de siste novellene, som også tar opp virkelighe­tsorienter­te problemsti­llinger som arveoppgjø­r.

Muligens naeres imidlertid et (kynisk) håp mot slutten: man kan lage musikk av det utroligste.

ANMELDT AV ODA VIGE HELLE

 ?? FOTO: SAMLAGET ?? STORE SPØRSMÅL: Marit Kaldhol geleider leseren gjennom et villfarent, desperat mørke der et overhengen­de spørsmål er: Er det mulig å glemme sitt eget barn? skriver Oda Vige Helle.
FOTO: SAMLAGET STORE SPØRSMÅL: Marit Kaldhol geleider leseren gjennom et villfarent, desperat mørke der et overhengen­de spørsmål er: Er det mulig å glemme sitt eget barn? skriver Oda Vige Helle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway