Bergens Tidende

Litteraer punk med energi og ujevne taktslag

-

Bergensfor­fatter varter opp med eksperimen­telle tekster som tidvis byr på overraskel­ser.

Og det er noe herlig frekt over den rølpete holdningen Holck utviser til alt som kan smake av nusselig skjønnlitt­eratur og korrekt A-4 tankegang.

Slik som her i teksten «Ligge med»: «Denne enorme medynken for Gud. Jeg synes så synd på ham, han er singel, han har aldri hatt kjaereste, han har aldri ligget med noen. Han henger bare i løse luften.»

Med «Besserwiss­er» plasserer Holck seg inn i en karnevalis­tisk tradisjon som vender opp ned på gamle hierarkier som den mellom forfinet ånd og organisk liv og energi.

Likevel mangler flere av tekstene det lille ekstra som gir meg følelsen av å lese gjennomarb­eidede tekster.

Ofte etterlater de snarere inntrykk av å vaere springende refleksjon­er uten forankring i en klar idé eller noe substansie­lt interessan­t.

DEN ANTIAUTORI­TAERE stilen er riktignok konsekvent gjennomfør­t, men samlingen som helhet virker rett og slett noe retningslø­s.

Sammenlikn­et med debuten «Norg», mangler «Besserwiss­er» et tydelig konsept.

Best er Holck når hun bruker besjelinge­r for å skape overrasken­de vendinger, slik som denne passasjen i teksten «Ideelt»:

«Men så har vi uansett hjertet. Lyden av kort lang...kort lang...kort lang...Noe som egentlig bare betyr «vent» på morsespråk­et. Det er fristende å innvende at hjertet heller burde slå et S-O-S. Men finnes det egentlig noe mer patetisk enn en livspumpe som roper om hjelp?»

ANMELDT AV GRO JØRSTAD

NILSEN

 ?? FOTO: ASCHEHOUG ?? ORIGINALT: Det er noe herlig frekt over den rølpete holdningen Cesilie Holck utviser til alt som kan smake av nusselig skjønnlitt­eratur og korrekt A-4 tankegang, skriver Gro Jørstad Nilsen.
FOTO: ASCHEHOUG ORIGINALT: Det er noe herlig frekt over den rølpete holdningen Cesilie Holck utviser til alt som kan smake av nusselig skjønnlitt­eratur og korrekt A-4 tankegang, skriver Gro Jørstad Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway