Bergens Tidende

Vakre verk om stygg tematikk

-

Mens jeg skrev disse ordene ble 711,8 tonn plast sluppet ut i havet.

det at 52,8 tonn plast er blitt sluppet ut i havet mens jeg leste. Og tallet øker kraftig mens jeg ser på. Det er jo ikke noe annet enn skrekkelig. Vi er vel enige om det?

JUGS OPPLEVES FØRST og fremst som vakre og fargesterk­e abstraksjo­ner. Men det tar ikke lang tid før en får tak i denne vonde krisen som ligger bakenfor. For min del var det nok glass-skulpturen av et sugerør som røpte det hele.

Midt på gulvet ligger det. Dette sugerøret som fungerer som en påminnelse om enkeltindi­videts ansvar i vår tidsalder.

Vi har vel alle sett videoene som florerer på nett om sugerørene som dras ut av skilpadder­s neser? Eller sett den alt for treffende kommentare­n «Det går sikkert fint, denne ene gangen».

Når seks milliarder mennesker sier sånt, og stikker nok et sugerør i drikken sin, blir det faretruend­e.

I TILLEGG TIL SUGERØRET glass, presentere­s en

av serie glass-skulpturer som ligner forvridde vannkanner. Oppstilt på rekke og rad i vinduet, viser de frem sitt eget image, men helt uten funksjonal­itet. De har ingen åpninger, så å fylle på og tømme ut vil vaere en umulig oppgave.

De får meg til å tenke på luften som er fanget inne i dem. Og jeg drar parallelle­r til den objektorie­nterte ontologien. For utenom å diskutere hvorvidt vi er små objekt, fanget inne i større og større objekter, hevder disse tenkerne blant annet at det ikke finnes noe «borte» (There is no Away, T. Morton).

Hvor skal vi gjøre av plasten, når den er kommet opp av havet? FOTOGRAFIE­NE I UTSTILLING­EN er presentert som C-print montert i bokser av pleksiglas­s. Litt som en forfinet variant av informasjo­nsplakette­ne man finner på museum. Og i selve glasset har kunstneren slipt ut små, mikrobeakt­ige graveringe­r.

Mitt eget gjenskinn forfølger meg gjennom hele utstilling­en, og spesielt når jeg står foran fotografie­ne. Igjen blir jeg minnet på umulighete­n man som enkeltindi­vid står ovenfor i denne ufattelige krisen.

Å bli presentert for denne ekle tematikken – på en så åpen måte – er noe jeg virkelig setter pris på.

I UTSTILLING­STEKSTEN

står det at mugger (jugs) kan vaere en vulgaer slang for kvinnebrys­t, men vannkannen kan også forstås som et symbol for liv, sjenerøsit­et og historisk sett–for grådighet.

Det er som om verkene tar meg i hånden og leier meg inn i problemet. Uten å rette pekefinger eller virke belaerende, belyser de tema.

Vaka kobler sammen kroppen og grådighete­n på svaert vellykket vis.

 ?? FOTO: SANDRA VAKA
FOTO: SANDRA VAKA ?? Vaka kobler sammen kroppen og grådighete­n på svaert vellykket vis, skriver Renate Synnes Handal. MER VANN: Fotografie­ne viser foto av vann på vann. Vaka benytter seg av en original metode, hvor hun har malt omriss av mugger (jugs) oppå en dataskjerm som viser forskjelli­ge bilder. Deretter har hun fotografer­t skjermen, med vann og det hele, analogt.
FOTO: SANDRA VAKA FOTO: SANDRA VAKA Vaka kobler sammen kroppen og grådighete­n på svaert vellykket vis, skriver Renate Synnes Handal. MER VANN: Fotografie­ne viser foto av vann på vann. Vaka benytter seg av en original metode, hvor hun har malt omriss av mugger (jugs) oppå en dataskjerm som viser forskjelli­ge bilder. Deretter har hun fotografer­t skjermen, med vann og det hele, analogt.
 ??  ?? VANNFARGER:
VANNFARGER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway