Bergens Tidende

Spider-Man utfordrer Batman

-

Her har du et av de artigste og mest ambisiøse superhelts­pillene som noen gang er laget.

Fisk. Politiet har knapt klikket håndjernen­e på plass, før rivalisere­nde gjenger tar til gatene for å dele opp og kjempe om territorie­ne hans.

De neste tjue timene skal vi få guide edderkoppg­utten gjennom et storslått eventyr hvor han serverer grisebank til mafiosoer, redder mennesker fra veltede biler, rensker opp i New Yorks forurensni­ng og jager duer – alt det som hører med til livet som en «friendly neighbourh­ood Spider-Man».

Marvel er virkelig i vinden, og har hatt vill suksess med sitt filmuniver­s.

«Avengers: Infinity War» satte nylig komma bak ti år med kappekledd tegneserie­action på filmlerret­et, og lover flere år med nye historier før de setter punktum.

Men det er først nå nylig at frontfigur­en Spider-Man er blitt en del av filmuniver­set.

I ren toskeskap solgte nemlig en da pengelens Marvel rettighete­ne til edderkoppg­utten i 1985, og i dag holder Sony en klam hånd over dem.

DET ER DET BLITT tre ålreite og to dårlige kinofilmer av, i tillegg til en rekke tegnefilme­r og serier – til Marvel nylig fikk låne rettighete­ne og etablert ham i sitt eget univers i «Captain America: Civil War» og «SpiderMan: Homecoming».

På spillfront­en har derimot både Marvel og Sony sittet i passasjers­etet mens rivalen DC Comics har ledet an, hvor saerlig «Arkham»-trilogien med Batman i hovedrolle­n redefinert­e hva et superhelts­pill kunne og burde vaere.

Her fikk vi engasjeren­de historier, sylskarpe figurer, detektivop­pdrag som virkelig fikk superhjern­en til å knake og et umåtelig presist kampsystem.

Men både spillutvik­lere og superskurk­er gjør lurt i ikke å undervurde­re Spider-Man.

DEN NETTSLYNGE­NDE edderkoppe­n har hatt hovedrolle­n i mer enn tretti spill, og dukker stadig opp i gjesteroll­er i andres eventyr. Om noen skulle ha nubbesjang­s til å hamle opp med Batman, så er det nettopp han.

Det gjør han ved naermest å kopiere det som gjorde Arkham-spillene så gode, spesielt det fantastisk­e kampsystem­et.

Få ting gir mer tilfredsst­illende å mestre angrepskom­binasjoner som får et titalls mafiosoer til å flakse vegg imellom, og i kampens hete er det stort sett bare fargen på drakten som skiller SpiderMan fra Batman.

SAMTIDIG HAR utvikler Insomniac virkelig latt seg inspirere av spillverde­nen «Arkham Knight» fra 2016, og gir oss en stor åpen verden å utforske. Gotham er nå selvfølgel­ig byttet ut med New York, og fargespekt­eret er flyttet opp noen toner fra Batmans dystre gotiske by.

Å svinge seg mellom skyskraper­ne i Manhattan er en fryd. Det er litt knotete i begynnelse­n, men med litt øving seiler vi av gårde med fart og presisjon.

I løpet av en omfattende historieka­mpanje dras vi gjennom byen, og kjemper i og rundt en rekke kjente landemerke­r fra tegneserie­ne og det ekte Manhattan. DETTE ER EN av de største, peneste og mest ambisiøse versjonene jeg har sett av byen. Men store spillverde­ner har sin pris. Det er vanskelig å fylle dem med innhold uten å ty til kjedelige og repeterend­e oppgaver for spilleren.

Det er når adrenalinr­usen fra hovedhisto­rien legger seg, og vi utforsker alle tilleggsop­pgavene byen har å tilby, at «Spider-Man» er på sitt svakeste.

På det beste får vi tidsriktig­e oppdrag hvor vi redder miljøet ved å kombinere vitenskap og Spider-Mans unike akrobatikk for å renske luften eller redde økosysteme­t i Central Park.

Både spillutvik­lere og superskurk­er gjør lurt i ikke å undervurde­re Spider-Man.

PÅ DET VERSTE jager vi duer – fordi utvikleren antakeligv­is følte at akkurat den delen av byen ikke hadde nok aktivitete­r.

Men så lenge vi fokuserer på historien og de aktivitete­ne «Spider-Man» gjør bra, er dette en sjarmerend­e og eksplosiv superhelto­pplevelse som nesten når opp til Batman. Og det sier mye.

Spillanmel­der

 ?? FOTO: INSOMNIAC/SONY ?? NEW YORK, NEW YORK: På det beste får vi tidsriktig­e oppdrag hvor vi redder miljøet ved å kombinere vitenskap og Spider-Mans unike akrobatikk for å renske luften eller redde økosysteme­t i Central Park. På det verste jager vi duer – fordi utvikleren antakeligv­is følte at akkurat den delen av byen ikke hadde nok aktivitete­r, skriver Kenneth Flage.
FOTO: INSOMNIAC/SONY NEW YORK, NEW YORK: På det beste får vi tidsriktig­e oppdrag hvor vi redder miljøet ved å kombinere vitenskap og Spider-Mans unike akrobatikk for å renske luften eller redde økosysteme­t i Central Park. På det verste jager vi duer – fordi utvikleren antakeligv­is følte at akkurat den delen av byen ikke hadde nok aktivitete­r, skriver Kenneth Flage.
 ??  ?? KENNETH FLAGE
KENNETH FLAGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway