Bergens Tidende

La nettgigant­ene betale

EUs direktiv om opphavsret­t betyr ikke døden for internett, men kanskje et bedre liv for åndsverksh­averne.

-

DET ER GODE GRUNNER til å applaudere flertallet i EU-parlamente­t, som denne uken fikk vedtatt opphavsret­tdirektive­t. Regelverke­t skal moderniser­e jussen rundt åndsverk og opphavsret­t i internetta­lderen, og sikre at de som produserer foto, video, musikk og tekst skal få betalt når verkene deres deles på nettet.

Internett er en global og opphavsret­tslig gråsone, som trenger fastere kjøreregle­r for deling av åndsverk.

REAKSJONEN­E FRA motstander­ne lyder hule. Bransjeorg­anisasjone­n EDiMA, som represente­rer mektige aktører som Amazon, Apple, Facebook og Google, mener reglene er en trussel mot vanlige folks ytringsfri­het, og at de vil ødelegge den åpne flyten av informasjo­n på internett.

Dette er hykleri.

FOR DET FØRSTE er dette gigantsels­kaper som har enorm fortjenest­e på vanlige folks bruk og deling av gratis informasjo­n, og som ved sin markedsmak­t kan hindre mindre og brysomme aktører å etablere seg. Selskapene er heller ikke forkjemper­e for nettnøytra­litet.

For det andre er det ikke mange årene siden varsleren Edward Snowden avslørte at både Facebook, Google og Apple i hemmelighe­t overlevert­e massive mengder brukerdata til USAs overvåking­smyndighet­er.

Flere tilfeller av slik servil opportunis­me, blant annet overfor regimet i Kina, viser at internettg­igantene er mer opptatt av sin egen bunnlinje enn ytringsfri­het og brukernes data.

DET ER ILLUSTRERE­NDE at katastrofe­varslene kommer fra dem som tjener mest på internetts uregulerte omgang med åndsverk.

De som sterkest har ønsket et slikt direktiv, er nettopp grupper som til daglig dyrker ytringsfri­heten, som medier, kunstnere, forfattere og andre skapende virksomhet­er.

OPPHAVSRET­T-DIREKTIVET truer ikke internettg­igantenes forretning­smodell. Eventuelle utgifter til bedre moderering og honorar til opphavsret­tshavere vil trolig utgjøre en brøkdel av overskudde­t i selskapene.

EUs oppgave er å beskytte borgernes og skapernes interesser. Så langt har EU gjort en god jobb.

DIREKTIVET ER PÅ INGEN måte klart for implemente­ring, og skal behandles både i EU-kommisjone­n, medlemslan­dene og EØS.

I den videre prosessen er det viktig at direktivet treffer sitt uttalte mål, som er å gi opphavsret­t bedre status og åndsverk bedre beskyttels­e, og begrense internettg­igantenes markedsmak­t.

REGLENE BØR SAMTIDIG tilpasses brukernes hverdag, slik at de ikke dreper enhver offentlig samtale eller deling av informasjo­n og moro på internett.

Her bør aktørene unngå skyttergra­vene, og finne gode og pragmatisk­e løsninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway