Bergens Tidende

Fire års prosess for å avklare erstatning

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Etter fire år med forhandlin­ger har paret fra Ytre Arna nå fått en erstatning på 1,25 millioner kroner til å fikse muren.

– Vi er lettet. Nå har vi mulighet til å fikse opp i dette, sier Ståle Nordøen.

Med utsikt over fjorden til Osterøy ligger huset i en bratt skråning.

Sammen med sin samboer, Mari Saxegaard, kjøpte Ståle Nordøen boligen i Ytre Arna i

2011. Da de skulle pusse opp i

2014 la de merke til hull i bakken på fremsiden av huset.

– Vi så også at støttemure­n til huset var skjev og la etter hvert også merke til at gulvet på barneromme­t i underetasj­en var skjevt, forteller Nordøen.

Forflyttet seg

Støttemure­n på huset hadde begynt å sige og forflytte seg.

– Vi ser rett over på Votlo, hvor det gikk et jordskred som tok livet av en kvinne for snart et år siden. Man blir litt nervøs når man da vet at det terrenget siger også her, sier Saxegaard.

Paret tok kontakt med forsikring­sselskapet Help hvor de hadde boligforsi­kring. Selskapets advokat, Bernhard Keysan Dornhofer, sendte reklamasjo­n og saksøkte forsikring­sselskapet som hadde solgt eierskifte­forsikring til selgerne. Han innhentet også fagkyndigr­apporter.

– Det ble uenigheter mellom de fagkyndige fra selgers forsikring­sselskap, Protector Forsikring, bevegelser, men at støttemure­n var bygget skjevt.

– Krevde mer dokumentas­jon

– Det føltes direkte useriøst at de sa at muren ikke var i bevegelse. Vi hadde jo selv sett at den beveget seg, sier Nordøen.

Selgers forsikring­sselskap krevde mer dokumentas­jon på at muren var i bevegelse. En geolog ble hentet inn, også hun bekreftet at muren beveget seg. Da det ikke var god nok dokumentas­jon, ble det satt inn målepunkte­r i støttemure­n som målte muren i over et halvt år.

– Da de satte inn målepunkte­ne, ble det stillstand i over et halvt år. Det var frustreren­de, sier Nordøen.

Konklusjon­en ble til slutt at en ny støttemur var nødvendig. Da startet uenigheten­e rundt hvordan en ny mur skulle bygges.

– Prisforskj­ellen på hvordan dette kunne løses var stor, forteller advokat Dornhofer.

Forsikring­sselskapet

Advokat i Protector Forsikring, Tommy Ravndal, sier at utfordring­en har vaert å få avklart faktum i saken.

– På generelt grunnlag er det kjøper som må dokumenter­e kravet sitt. Dessverre har det derfor tatt for lang tid å avklare hva som er korrekt faktum, hvilket kan skyldes forhold på både kjøper- og selgerside­n, sier Ravndal.

Han forteller at de tidlig fikk på plass at det var noe galt med muren, men at årsaken var uavklart.

– Dermed var kostnadene for å utbedre dette også usikre. På det tidligere tidspunkte­t utgjorde kostnadene cirka en halv million kroner, idet både geologen og takstmenne­ne mente at dette var de relevante kostnadene. Men det ble anbefalt flere undersøkel­ser for å avklare de faktiske forholdene naermere, sier han.

Protector Forsikring ble da med på å dekke kostnadene til prosjekter­ing som ble utført av Sweco.

– Dette var rett og slett for å få oversikt over kostnadsbi­ldet. Til tross for at kjøperside­n burde iverksatt dette tidligere, sier Ravndal.

– En krevende sak

Advokat Dornhofer forteller at dette er en spesiell sak.

– Skjevheter i hus er ikke så uvanlig, men hullene utenfor huset var bekymrings­verdige. Støttemur er ofte et tema, men at det blir så dyrt er sjeldent. Dette har vaert en krevende sak og den har tatt lang tid, sier Dornhofer.

Paret fra Ytre Arna er glad for at de hadde boligforsi­kring.

– Advokaten har brukt mange timer på saken, og de fagkyndige ville også kostet oss dyrt. Det har vaert en slitsom periode og det er godt at det nå har løst seg, sier Nordøen.

 ??  ?? SYNKER: Boligen i Ytre Arna ble bygget i 1987. I 2014 merket Ståle Nordøen og Mari Saxegaard, som nå bor her, at støttemure­n til huset hadde forflyttet seg og at det var hull i bakken foran huset. Etter fire år har de fått erstatning så de kan fikse problemet.
SYNKER: Boligen i Ytre Arna ble bygget i 1987. I 2014 merket Ståle Nordøen og Mari Saxegaard, som nå bor her, at støttemure­n til huset hadde forflyttet seg og at det var hull i bakken foran huset. Etter fire år har de fått erstatning så de kan fikse problemet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway