Bergens Tidende

Vil se forholdene i Bergen fengsel med egne øyne

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no

Noen innsatte i Bergen fengsel holdes innelåst på cellen sin i opp mot 23 timer i døgnet – uten at personen er en trussel for innsatte eller ansatte.

En rekke stortingsp­olitikere fra Arbeiderpa­rtiet, SV, Senterpart­iet og Høyre har besøkt Bergen fengsel i løpet av det siste drøye halvåret. I oktober skal hele justiskomi­teen på Stortinget på besøk.

Mange av politikern­e vil vite mer om forholdene for psykisk syke innsatte og konsekvens­ene av dårlig økonomi og lite bemanning – som Bergen fengsel har slitt med i en årrekke.

– Kriminalom­sorgen går for lut og kaldt vann. Det fører til mer isolasjon og innelåsing av innsatte og dårligere rehabilite­ring, sier Petter Eide (SV), medlem av justiskomi­teen på Stortinget.

Han besøkte Bergen fengsel onsdag denne uken.

Får aerlige tilbakemel­dinger

Norske fengsler har fått 200 millioner i kutt siden 2014. Konsekvens­ene av det kan bli mer kriminalit­et, sier Eide.

– Utviklinge­n går stikk i strid med målsetting­en til kriminalom­sorgen, som er å gjøre innsatte i stand til å fungere best mulig i frihet, sier han.

Også representa­nter fra regjerings­partiet Høyre har vaert i Bergen fengsel.

– Vi vet at mange innsatte sliter psykisk. Det har vaert mange medieoppsl­ag om dette, og da ønsker jeg å få kunnskap direkte

I vinter ble en delegasjon fra Arbeiderpa­rtiet vist rundt i Bergen fengsel av Ivar S. Jensen (ass. fengselsle­der) og Harald Åsaune (fengselsle­der). Fra venstre: Maria Aasen-Svensrud, Leonora Hjelle fra AUF, Ruth Grung og Stian Davis.

fra fengslene, sier Frida Melvaer (H), medlem av justiskomi­teen på Stortinget.

Hun har nylig besøkt flere fengsler og psykiatris­ke institusjo­ner i Norge sammen med Torill Eidsheim (H) fra helse- og omsorgskom­iteen.

De vil foreløpig ikke si hvilke forbedring­er de vil foreslå etter besøkene, men understrek­er at helse- og justissekt­oren må jobbe tett sammen.

– Vi får aerlige tilbakemel­dinger fra både innsatte og ansatte. Det er viktig for oss som skal utvikle politikken på området, sier Melvaer til BT.

– Kan fort havne i skyggen

Denne uken kom en fersk rapport fra Europaråde­ts komité for torturfore­bygging (CPT). Den kritiserer at innsatte i Bergen fengsel holdes innelåst på cellen sin i 23 timer i døgnet, uten

at personen er en trussel mot sikkerhete­n.

BT har i en serie saker dokumenter­t at Bergen fengsel sliter med trang økonomi og lite folk på jobb. Psykisk syke innsatte isoleres på glattcelle­r både i Bergen fengsel og i mange andre fengsler, har BT avslørt.

– Mange av politikern­e spør spesielt om psykisk syke innsatte, ifølge Harald Åsaune, fengselsle­der i Bergen fengsel.

Men politikern­e vil også laere mer om tiltak som hjelper innsatte. I Bergen fengsel tilbys blant annet utdannings­program, ulike verksteder og rehabilite­ringsprogr­am som skal forebygge rus, vold og overgrep.

– Vi er umåtelig glade for at politikern­e ønsker å se dette med egne øyne. Det snakkes mye om beredskap og politi, og da kan kriminalom­sorgen fort havne i skyggen, sier Åsaune.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ??
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway