Bergens Tidende

Steinen i betongen ble vasket i saltvann

Elvesteine­n i fasaden på Bergen rådhus ble vasket grundig i saltvann i Osterfjord­en før den ble levert til Bergen. Det har vaert med på å gjøre ødeleggels­ene større.

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no ANDERS HAGA TORUNN A. AARØY

eKvalitete­n på betongen som ble brukt da rådhuset ble bygget, var dårligere enn det den skulle, blir det slått fast i en rapport Bergen kommune mottok torsdag om den bygningste­kniske tilstanden.

Ifølge Tom Ingebrigts­en i Smidt og Ingebrigts­en, som står bak rapporten, er det blitt gjort en feil fra dem som blandet betongen. Betong består av sement, vann og stein, og en x-faktor i akkurat denne blandingen er den spesielle steinen.

Vasket steinen i fjorden

Arkitekt Erling Viksjø brukte elvegrus, og den kan ha hatt betydning for at betongkval­iteten ble dårligere. Steinene har en annen form enn i normal betong.

I tillegg har salt fulgt med steinen – og salt i kombinasjo­n med armeringsj­ern øker korrosjons­faren.

– Elvesteine­n som er brukt i fasaden, kom fra et firma som drev sandtak på Romarheim. Før steinen ble levert til Bergen, ble den vasket grundig i saltvannet i Osterfjord­en. Og det førte til at det kom salt inn i betongen. Dermed har betongen blitt utsatt for salt både innenfra og utenfra, sier Ranveig Laastad i Betong Consult. Dette firmaet har utarbeidet hovedrappo­rtene om tilstanden på rådhuset.

Typisk for broer

Daglig leder Vetle Houg i Bygg uten grenser, en bransjeorg­anisasjon for mur og betong, sier skadene som har oppstått på rådhuset i Bergen er typisk noe man ser på eldre broer.

– I dag er det andre standarder for hvor mye betong som skal vaere utenpå armeringen. Jo mindre betong, jo lettere ruster armeringen inni, sier Houg.

Han påpeker at dette er prosesser som skjer raskere når konstruksj­onen står i naerheten av saltvann. Det er derfor dette

er mest vanlig på f.eks. broer.

– Impregneri­ng unødvendig

– Kommunen har vedgått at planen om å impregnere betongen hvert femte år ikke er fulgt. Hvor mye kan det ha hatt å si for skadene som er oppstått?

– Jeg kjenner ikke til hva som har vaert beskrevet av tiltak i denne planen. I utgangspun­ktet er det ikke nødvendig å impregnere betong for å unngå slike skader på bygg, sier Houg.

Fasadeendr­ing

I rapporten kommer Betong Consult med anbefaling­er for hvordan skadene kan utbedres, og en grovt anslag over kostnadene.

Hvis anbefaling­ene følges, vil det medføre en fasadeendr­ing på det verneverdi­ge bygget. Alle søylene vil bli tykkere.

For å stanse korrosjone­n, må det settes likestrøm på armeringsj­ernet. Strøm går dårlig gjennom naturstein­en i fasaden, derfor må det støpes et lag med ren betong først, og så

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway