Bergens Tidende

Nedtrykt Manafort erkjenner seg skyldig

- ARE FOLI, NTB utland@bt.no

Det ble klart da Manafort (69) møtte i en domstol i den amerikansk­e hovedstade­n Washington fredag.

Påtalemynd­igheten opplyste at en avtale var inngått, og at Manafort erklaerer seg skyldig i to tiltalepun­kter. Ingen av dem dreier seg om Trumps valgkamp.

Dommeren understrek­et imidlertid at avtalen innebaerer «fullstendi­g og sannferdig» samarbeid med Muellers etterforsk­ning.

Manafort så nedtrykt ut i retten, ifølge TV-kanalen CNN. Ifølge aktor har han allerede tilbudt informasjo­n til spesialett­erforsker Robert Mueller.

Mueller forsøker å finne ut om noen av Trumps medarbeide­re samarbeide­t med russiske myndighete­r om å undergrave Hillary Clintons valgkamp i 2016.

Ukrainske politikere

I forrige måned ble Manafort funnet skyldig i økonomisk kriminalit­et i en domstol i delstaten Virginia.

Saken dreide seg om hans arbeid som lobbyist for pro-russiske politikere i Ukraina, ikke om hans rolle som valgkampsj­ef. Han ble blant annet funnet skyldig i skattesvin­del og risikerer mellom sju og ti års fengsel.

Tilståelse­n og avtalen han nå har inngått, gjør at han slipper en ny rettssak i en føderal domstol i Washington. Også denne saken ville dreid seg om Manaforts lobbyvirks­omhet for partiet til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovits­j.

– Påtar seg ansvar

Tiltalepun­ktene Manafort har erklaert seg skyldig i, er «sammensver­gelse mot USA» og forsøk på å påvirke vitner.

– Han ønsket å sikre at familien hans fortsatt kan vaere trygg og leve et godt liv. Han har påtatt seg ansvar. Dette dreier seg om handlinger som fant sted for mange år siden, noe alle bør huske på, sier Manaforts advokat Kevin Downing.

Sarah Sanders, talsperson for Det hvite hus, sier anklagene mot Manafort og avtalen han nå har inngått, ikke har noe å gjøre med Donald Trump.

– Dette har absolutt ingenting å gjøre med presidente­n eller hans seierrike valgkamp i 2016. Det er fullstendi­g ubeslektet, understrek­er Sanders i en uttalelse

Presidente­ns advokat Rudy Giuliani framhever samme budskap.

– Nok en gang har en etterforsk­ning endt med en avtale om tilståelse som ikke har noe å gjøre med president Trump eller hans valgkamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway