Bergens Tidende

Medlemmene får ikke komme med kritikk offentlig

- ANDERS VEBERG OG NTB anders.veberg@aftenposte­n.no

Svenska Akademien har offentligg­jort nye statutter der medlemmer bes respektere taushetspl­ikten og unngå å kritisere institusjo­nen.

Dokumentet som ble offentligg­jort fredag, er ikke et nytt sett med regler, men en fersk guide for å tolke de gamle.

Blant annet forventes det at medlemmene setter Akademiens interesser foran sine egne og lar vaere å kritisere Akademien og andre medlemmer offentlig.

«Et steg i feil retning»

Dagens Nyheter-kommentato­ren Björn Wiman skriver at dette er et steg i feil retning. Han mener Akademien er langt unna å innse hvor stort behovet for fornyelse er.

«Snarere gir dette et bilde av en institusjo­n som omslutter seg selv ytterliger­e», skriver Wiman.

Avisen trekker også frem de mest oppsiktsve­kkende punktene i det ferske dokumentet. Blant annet fjernes kravet om at tolv medlemmer må vaere med for å velge inn nye medlemmer. Dette kravet ble svaert sentralt da seks av totalt atten medlemmer trakk seg etter vårens bruduljer. Fra før var to stykker ute, og med det var det bare ti stykker igjen.

Siden de gamle reglene sa at minst tolv medlemmer måtte til for å velge inn noen nye eller ta store avgjørelse­r, ble organisasj­onen i praksis lammet.

Dagens Nyheter trekker også frem et annet punkt: Medlemmer som står i fare for å stenges ute fra organisasj­onen, skal selv få stemme over om de skal utestenges eller ikke.

En «moderne» måte

I forrige uke meddelte Svenska Akademien at nye statutter skal avløse dem fra 1786 på en mer «moderne» måte. Etter beskjeden kom det flere ønsker om offentligg­jøring av statuttene, for å dempe spekulasjo­ner om institusjo­nens interne arbeid. Fredag la Akademien ut dokumentet.

– Vi har gitt statuttene nye tolkninger som skal gjelde for vår tid, sier fungerende sekretaer Anders Olsson.

En rekke skandaler

Akademien deler ut priser og stipender innen språk og kultur. Det viktigste de gjør, er å dele ut Nobelprise­n i litteratur.

Etter vårens skandaler deler ikke Akademien ut Nobelprise­n i litteratur.

Kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault, som er gift med Akademi-medlem Katarina Frostenson, har stått sentralt. Han drev et kultursent­er som har fått pengestøtt­e fra Akademien, men ble i fjor høst anklaget for seksuelle overgrep og trakasseri­ng, samt å ha lekket navnene på syv nobelprisv­innere til pressen før de ble offentligg­jort. Selv avviser han anklagene.

I april forlot tre av medlemmene Akademien, og en uke seinere trakk Frostenson og den faste sekretaere­n Sara Danius seg.

De nye statuttene åpner imidlertid for at avhoppere som Sara Danius, Peter Englund og Kjell Espmark kan delta i avstemning­er når nye medlemmer blir innvalgt.

I august sa både Danius, Englund og Espmark at de ville vende tilbake til Akademien for at nye medlemmer skulle kunne velges inn.

 ?? FOTO: TT/REUTERS ?? TILBAKE: I april kom beskjeden om at Akademiens davaerende sekretaer, Sara Danius, forlot institusjo­nen. Nå har hun derimot bestemt seg for å returnere til Akademien igjen for å stemme inn nye medlemmer.
FOTO: TT/REUTERS TILBAKE: I april kom beskjeden om at Akademiens davaerende sekretaer, Sara Danius, forlot institusjo­nen. Nå har hun derimot bestemt seg for å returnere til Akademien igjen for å stemme inn nye medlemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway