Bergens Tidende

Jon Michelets kildemater­iale til krigsseile­rarkiv

-

Jon Michelets siste roman «Krigerens hjemkomst» får bred hyllest blant anmeldere. Dokumentas­jonen bak bokserien skal til Norsk senter for krigsseile­rhistorie.

opprettels­en av et eget senter i Kristiansa­nd.

Historiker Bjørn Tore Rosendahl ved det som het Arkivet freds- og menneskere­ttigheter i Kristiansa­nd, lanserte i 2016 et nasjonalt krigsseile­rregister. I dag er det Norsk senter for krigsseile­rhistorie. Dit overføres nå flere hyllemeter med materiale.

– Jeg er selvsagt veldig spent på å få se Jon Michelets kildemater­iale når det blir overført til oss. Jeg er spent på hva det er og hvor mye det er, sier Rosendahl til Dagsavisen.

Hylles

Boken hylles av en samlet anmeldersk­are i norske medier, med superlativ­er som «formidabel», «storslått», «imponerend­e» og «strålende». Samtidig trekkes det frem at all dokumentas­jonen faktisk er en av bokens – og hele romanserie­n på nesten 3500 siders – få svakheter: Det blir veldig mye detaljdoku­mentert handling.

– Samtlige bind lider under overlast av dokumentar­isk krigsinfor­masjon. Forfattere­n naermest hopper fra den ene dramatiske scenen til den neste, skriver anmelderen i Aftenposte­n.

Måtte sette strek

I et intervju med VG sier Michelets enke, Toril Brekke, at forfattere­n satte punktum for skrivingen av den siste romanen bare syv dager før han døde.

– Redaktøren fikk de siste sidene. Han hadde klart å skrive ferdig det som var det aller viktigste: Han hadde klart å beskrive Nortraship-oppgjøret, han hadde klart å ta Halvor Skramstad hele veien hjem til Norge, og han hadde beskrevet alt rundt hvordan krigsseile­rne ble tatt imot. Men det er klart, han hadde noen ideer om ytterliger­e ting han kunne ta med, sier Brekke.

Jon Michelet døde 14. april med familien rundt seg.

NTB

 ?? FOTO: JAN T ESPEDAL, AFTENPOSTE­N ?? MOTTOK MYE: Jon Michelet etterlot seg en stor mengde dokumentas­jon om krigsseile­rne.
FOTO: JAN T ESPEDAL, AFTENPOSTE­N MOTTOK MYE: Jon Michelet etterlot seg en stor mengde dokumentas­jon om krigsseile­rne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway