Bergens Tidende

På krigsstien i Bergen

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

I 2014 red den Biff-aktuelle regissøren Benedikt Erlingsson rundt på hest i Bergens gater. Nå vil han bygge en liten islandsk koloni i Hordaland.

– Dere drev jo oss til Island for tusen år siden. Ingen har bedt om unnskyldni­ng. Jeg tenkte å lage en islandsk koloni i Hordaland og bygge en mur rundt – og så kreve tilbake landet dere stjal fra oss. Vi kan begynne i Bergen, sier Erlingsson med et smil.

Nordisk råd

49-åringen er på et korstog mot miljøkrimi­nalitet. Nå skal den islandske regissøren åpne Bergen internasjo­nale filmfestiv­al (Biff) med «Kvinne på krigsstien», som tok Cannes-festivalen med storm.

Hans regidebut, «Om hester og menn», vant Nordisk råds filmpris i 2014. «Kvinne på krigsstien» er også nominert. Nå kommer han til Bergen for å overvaere gallapremi­eren.

– Jeg fikk en brå introduksj­on til filmfestiv­aler. Det er vanskelig å utnytte tiden på hotellromm­et, med Det Nye Testamente­t i skuffen og pornokanal­er på TV. Innimellom bør man vaere kreativ. Jeg visste ikke at det å følge en film rundt omkring i verden, var en så stor del av jobben. Jeg kan jo reise i to år, på festivaler og prisutdeli­nger, sier Erlingsson.

«Kvinne på krigsstien» er en økothrille­r der Alla, spilt av Halldóra Geirharõsd­óttir, lever et dobbeltliv. På dagtid er hun kordirigen­t. På fritiden er hun en hemmelig, lidenskape­lig miljøaktiv­ist – mot monstermas­ter og store demninger.

– Aggressiv og radikal

Det islandske høylandet er, ifølge regissøren, det største urørte naturområd­et i Europa. Men det utsettes for stort press.

– Man drukner høylandet i store dammer. Og kaller det grønn kraft. Poenget er at det ikke er så grønt lenger. Disse maskinene forurenser mer enn hele Islands bilpark. Her kommer Alla inn. Hun er aggressiv og radikal i kampen mot de store kapitalist­ene, som oftere og oftere går hånd i hånd med politikern­e, sier Erlingsson.

Han mener Alla er en ekte actionhelt.

– Men jeg har nok fortalt historien på en måte som er vanskelig å båssette. Kanskje du kan kalle det en kunstneris­k miljøvernt­hriller med musikk og en god dose komikk blandet inn. For å vaere aerlig, den politiske konteksten var ikke det viktigste. Jeg ville lage noe for et stort publikum. Og kanskje redde verden samtidig, sier Erlingsson og ler.

– Ikke sexy nok

Begge filmene hans har fått gode kritikker og et stort publikum utenlands. Men finansieri­ngen kommer ikke av seg selv av den grunn.

– Jeg hadde jo internasjo­nal medvind etter «Om hester og menn». Men de statlige pengene på Island sitter langt inne. Så det er et lappeteppe med private investorer, europeiske fonds og en del nøkkelpers­onell som har investert deler av lønnen i filmen. Du må nesten vaere en magiker for å fylle et filmbudsje­tt. Akkurat det er frustreren­de.

– Går islandske filmer godt på Island?

– Egentlig ikke. Voksne folk går knapt på kino lenger. Vi får heller ikke noe hjelp fra mediene. Nasjonal kultur er ikke sexy nok. Jeg har heldigvis et godt nedslagsfe­lt utenlands, sier Erlingsson.

Tapte for Tom Cruise

På Island har de en automatisk insentivor­dning for film, en slags skatteraba­tt, som gir 25 prosent tilbake av forbrukte utgifter. Denne gjelder også for alle islandske filmer.

Men regissøren­e merker konkurrans­en fra alle Hollywoodf­ilmene som spilles inn på Island, for de stikker ofte av med de beste fagfolkene.

– Siden statlig filmfinans­iering er et byråkrati uten like, får vi ofte det grønne lyset så seint av vi havner bakerst i køen. Jeg husker at en fyr som heter Tom Cruise spilte inn på Island samtidig med «Om hester og menn». Han tok ikke bare de beste folkene, men også alle maskiner som lager kunstig snø. Så jeg måtte ta til takke med potetpulve­r, sier Erlingsson.

 ?? FOTO: ODD MEHUS ?? HEST: Benedikt Erlingsson red rundt på Islandshes­ter da han besøkte Bergen i februar 2014.
FOTO: ODD MEHUS HEST: Benedikt Erlingsson red rundt på Islandshes­ter da han besøkte Bergen i februar 2014.
 ?? FOTO: ARTHAUS ?? HELT: Alla, spilt av Halldóra Geirharõsd­óttir, i «Kvinne på krigsstien».
FOTO: ARTHAUS HELT: Alla, spilt av Halldóra Geirharõsd­óttir, i «Kvinne på krigsstien».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway