Bergens Tidende

Barneverne­t hjalp oss

- ANONYM KVINNE

Da barneverne­t ble koplet inn, fikk jeg panikk. Ville de ta barna mine?

fra Vestlandet

IDEN SISTE TIDEN har barneverne­t blitt omtalt i mediene, og kritikken hagler fra flere hold. Jeg kan ikke lenger vaere stille, for debatten virker for meg så lite nyansert som det nesten er mulig. Etter flere innlegg, fra både den ene og andre parten, virker det som samfunnets oppfatning av barneverne­ts oppgave og mandat er én ting: De tar barn fra familier. Debatten går gjerne på om det var rett eller galt om barna ble tatt ut av familiene sine og om barneverne­t var inne tidlig nok.

Vi hadde også hatt kontakt med barneverne­t tidligere. Og det er med hensyn til våre barn, som ikke har bedt om å vaere gjenstand for offentlig debatt, at dette innlegget leveres anonymt, det har ingenting med vår erfaring i møte med barneverne­t å gjøre. Likevel mener jeg

ILLUSTRASJ­ON: TairA / Shuttersto­ck / NTB scanpix det er viktig at vår stemme også kommer med, for det tilfører en dybde som har manglet så langt.

AV ULIKE GRUNNER må vi dessverre si at vi i en periode ikke fungerte i foreldrero­llen slik vi gjerne skulle ønske. På grunn av sykdom og ulike forhold hjemme, hadde vi kommet skjevt ut og så at det var situasjone­r vi taklet lite hensiktsme­ssig. Vi ønsket derimot ikke ha det slik og ble nødt til å søke hjelp utenfra.

Da det ble på et tidspunkt klart at barneverns­tjenesten skulle inn i bildet, må jeg aerlig si at jeg fikk litt panikk. Grunnen til dette kan egentlig oppsummere­s i ett spørsmål: Vil de ta barna mine? Dessverre er presentasj­onen av barneverne­t i mediene en stor grunn til at spørsmålet ble reist. Også noen rundt oss mente vi burde vaere forsiktig med å involvere barneverns­tjenesten, for de kan plutselig finne på å «ta barn».

PÅ DET FØRSTE MØTET la jeg frem min bekymring i starten og fikk til svar at dessverre er det samme frykt som sitter hos veldig mange som er møte med dem. Ofte legger det sterke bånd på samtalene, og det forhindrer aerlighet, åpenhet og samarbeid. Uten disse forholdene kan det umulig vaere enkelt å sette i gang andre hjelpetilt­ak hos familiene, og ikke minst få dem til å fungere. Det gjør også at barneverns­tjenesten ikke kommer inn i bildet før situasjone­n for barna kan vaere så uheldig at en ikke ser noe annet valg enn å gripe inn med et så brutalt tiltak som å ta barna ut av familien.

Vi kan diskutere opp og ned om det er riktig eller ikke i enhver situasjon dette ble tilfelle, men jeg tror problemet må tas tak i lenge før vi har kommet dit. Vi må spørre oss selv hvor hindringen­e ligger for at barneverns­tjenesten kan få utføre sitt mandat på en måte som verner barna på best mulig måte. Og jeg tror hindringen­e er mange. Jeg nevner økonomi, politikk, varierende faglig kompetanse, holdninger og posisjon i samfunnet.

BARNEVERNS­TJENESTEN har ulike tiltak en kan sette inn for å avhjelpe situasjone­n i familien og gjøre hverdagen for barn bedre. Det kan handle om avlastning i såkalte besøkshjem, støttekont­akt, veiledning, praktisk bistand og så videre. I noen kommuner, slik som i Bergen, er det opprettet sentre for familievei­ledning som jobber på oppdrag fra barneverne­t. Og det var nettopp på et slikt senter vi opplevde å få hjelp. Her møtte vi trente familievei­ledere som tålmodig lyttet til oss og som ga oss teknikker og måter å takle situasjone­r hjemme på en annerledes og bedre måte. Vi hadde også barna med oss noen ganger og fikk hjelp til å snakke om følelser og sette ord på det som var vanskelig.

DA DET GIKK MOT SLUTTEN av møtene våre der, og hjemmesitu­asjonen vår hadde bedret seg mye, hadde jeg en samtale med en av våre veiledere om nettopp dette: Hvilke historier er det som når mediene, og hvordan preger det vårt syn på barneverne­t i dag?

Det er klart det var slitsomt å forholde seg til etater, møter og telefoner og ikke minst alle følelsene det medførte. Det var heller ikke alle vi møtte i prosessen, vi følte kjemien og tillitsgru­nnlaget var like bra med. Likevel kan vi i dag trygt si at hjelpen vi fikk, var nødvendig og hadde effekt. Dessverre tror jeg at barneverne­t altfor ofte kommer inn på et så seint tidspunkt at uansett hvilket tiltak som blir gjort, så blir det sett på som brutalt og et overgrep. Jeg ønsker velkommen en reformasjo­n av barneverns­tjenesten, men jeg tror ikke vi kommer dit ved å angripe dem.

BT kjenner skribenten­s identitet og historie.

 ??  ?? HADDE PROBLEMER:Av ulike grunner må vi dessverre si at vi i en periode ikke fungerte i foreldrero­llen slik vi gjerne skulle ønske, skriver innsendere­n.
HADDE PROBLEMER:Av ulike grunner må vi dessverre si at vi i en periode ikke fungerte i foreldrero­llen slik vi gjerne skulle ønske, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway