Bergens Tidende

Studenter i dag lever under fattigdoms­grensen

- NIKOLAI KLAEBOE

Hvordan mener politikern­e at vi skal kunne bli morgendage­ns ledere når vi ikke har råd til å vaere studenter?

Leder, Studentpar­lamentet ved UiB

I Studentene­s Helse- og Trivselsun­dersøkelse (SHoT) oppgir 86 prosent av norske studenter at de har inntektsgi­vende arbeid. Likevel oppgir 38 prosent at de ikke ville klart en uforutsett regning på fem tusen kroner. Dette sier to ting om den norske studentøko­nomien. Studenter jobber for å klare å betale regningene, husleien og for å leve, men det er fortsatt ikke nok, til tross for hva politikern­e hevder.

I DAG MÅ STUDENTER i praksis ha en deltidsjob­b i tillegg til studiestøt­ten for å få økonomien til å gå rundt. Det hjelper lite at vi nå har fått 11 måneder studiestøt­te. Staten og utdannings­institusjo­nene forventer at man skal arbeide med studiene på fulltid. Det hadde derfor vaert mer nyttig å gjenoppliv­e heltidsstu­denten, så vi faktisk kan fokusere på jobbene våre – å vaere studenter som skal forme morgendage­ns samfunn.

STUDENTER I DAG lever under den relative fattigdoms­grensen. Det vi får, er mye mindre enn det en gjennomsni­ttlig trygdet person eller en person på arbeidsavk­laringspen­ger mottar. Vi har gjerne vår hovedjobb, studiene, som det forventes at vi skal jobbe åtte timer daglig med helt OK siden det er fulltidsjo­bben vår.

Når så en 20-, 30- eller 40-prosentsti­lling kommer i tillegg, mister vi den gleden dagens arbeidstak­ere fikk oppleve. Studentorg­anisasjone­r, sosiale nettverk og studiene – alt må vike for å få endene til å møtes.

STUDENTER ER ALLEREDE

økonomisk sårbare. En av fire oppgir i studentene­s Helse- og Trivselsun­dersøkelse at de føler seg ensomme. Undersøkel­sen viser at de studentene som er økonomisk sårbare, har større sannsynlig­het for å drikke mer, har dårlig psykisk helse og mindre sosialt nettverk.

Det fine er at det finnes en løsning. Ved å knytte studiestøt­ten opp mot folketrygd­en, slik at studentene­s midler ikke varierer kraftig på grunn av inflasjon, kan vi sikre at studentene kan betale regningene sine uten at de tar opp forbrukslå­n eller lever på lomper og havregrøt.

La oss i alle fall gi studentene den samme studiestøt­ten som så mange av dere hadde på 80-tallet. For når det kommer til studiestøt­ten, har den eldre garde rett: Alt var bedre før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway