Bergens Tidende

Kaja gjør nesten alle leksene på skolen

Familien Yttredal på Møhlenpris fikk bedre ettermidda­ger da leksearbei­det ble flyttet til skolen. Men rektorer flest vil fortsatt ha hjemmeleks­er.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto BÅRD BØE

eHjemmelek­se, skolelekse, leksefri? Temaet diskuteres nå på foreldremø­ter og i skolenes personalro­m. En undersøkel­se BT har gjort blant rektorene ved de 57 barneskole­ne i Bergen kommune, viser at svaert få planlegger å droppe lekser, slik Saelen skole har gjort. Rundt halvparten av rektorene svarte på undersøkel­sen, og av disse er det kun to som vurderer å innføre leksefri. Men det er tydelig at temaet diskuteres.

«Leksefri har vaert oppe som en del av den faglige debatten både i personalet og i FAU», skriver rektor Paal Nysaether ved Aurdalslia skole.

«Har ikke landet på endelig løsning ennå. Kommer trolig ikke til å gå helt bort fra lekser», melder rektor Linda Haukeland på Ådnamarka skule.

Noen vil på sikt vurdere leksefri og/eller kun lekser på skolen assistert av laerere, slik det i stor grad praktisere­s for mellomtrin­net på Møhlenpris skole. Flere rektorer understrek­er at det er viktig å gi riktige og ikke for komplisert­e lekser, og noen skoler praktisere­r kun leselekser. Men de faerreste vil altså slutte helt med hjemmeleks­er. Fordi lekser fremmer gode arbeidsvan­er og gir foreldrene innblikk i hva barna gjør på skolen.

– God ukeplan viktig

– Vi følger fortsatt med på leksene og bruker ukeplanen aktivt. Det er viktig at den er god og konkret slik at alle forstår den, sier Margareth Yttredal.

Hun er mor til syvendekla­ssing Kaja på Møhlenpris og Håvard, som går i niende på Rothaugen. Og hun husker godt konflikten­e som oppsto da sønnen gikk i femte og det ble mer hjemmeleks­er.

– Laering skal vaere gøy! Å krangle om lekser er en dårlig start på ettermidda­gen og gir lite mestringsf­ølelse, sier Yttredal, som selv er laerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway