Bergens Tidende

Tid for vinterdekk over fjellet

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

– Jeg ville nok ikke kjørt med sommerdekk over fjellet nå, sier meteorolog­en.

Både Meteorolog­isk institutt og Vegtrafikk­sentralen vest melder om stedvis vanskelige kjøreforho­ld i fjellet, og det selv om vi bare er halvveis i september.

–Det er nok utrygt å kjøre med sommerdekk på fjelloverg­angene akkurat nå, sier Anne Solveig Andersen, vakthavend­e meteorolog hos Vervarslin­ga på Vestlandet.

Et raskt blikk på yr.no viser at temperatur­en ligger og vaker i overkant av frysepunkt­et langs flere av høyfjellst­rekningene.

Fraråder sommerdekk

–Vi ber folk om å sjekke vaermeldin­ger hvis de skal over fjellet. En god del bilister ringer og spør oss om det er forsvarlig å kjøre med sommerdekk, men det vil vi altså ikke anbefale, sier trafikkope­ratør Albert Sherington.

Mange turgåere i fjellheime­n har også fått en forsmak på vinteren. Pål Skotheim og nevøen Espen la ut på tur fra Skjeggedal, via Trolltunga og videre innover mot Stavali før helgen. Planen var å bestige Hårteigen sist torsdag. Men «Kongen av Hardangerv­idda» (1690 moh.) lå badet i hvitt.

«Et hvitt lerret»

– Det er ingen skam å snu. Snøen lå tykk og gjorde høstturen utfordrend­e for oss i fjellet, sier Pål Skotheim.

Turgåeren gir BT denne illustrasj­onen på naturopple­velsen:

– Et fargelagt høstmaleri var blitt et hvitt lerret, sier han.

Med sludd, regn, snø og hagl og strie elver ble det en frisk opplevelse i fjellet, ifølge Skotheim.

–Da var det godt å komme til Torehytten, få tørket klaerne og laget seg en god middag, sier han.

Mer regn

I Bergen og andre deler av lavlandet må folk belage seg på mye nedbør i uken som kommer.

–Det blir fortsatt mye regn, dessverre, sier meteorolog Anne Solveig Andersen.

– Ingen lysning i sikte? –Ikke med tanke på nedbøren, men tirsdag blir nå en bra dag temperatur­messig. Da blir det ganske varmt, sier hun.

Hun melder også at det blir økende vind tirsdag og onsdag.

Pål Skotheim, fjellvandr­er

–Da siger rester av tropiske stormer innover mot Vestlandet. Disse vaerfenome­nene gjør ofte varslene noe usikre, men bygevaer blir det nok fortsatt, sier hun.

Ingen rekord

Selv om det har bøttet ned på Vestlandet de siste ukene, er vi fortsatt et stykke unna rekorden. Hobby-vaerstatis­tiker Robert Naess har på forespørse­l fra BT sett naermere på nedbørstal­lene.

Han har ingen rekorder å slå i bordet med denne gang.

– Hvis vi ser på perioden 1. august til 15. september, så ligger vi i år på sjetteplas­s nedbørsmes­sig siden målingene begynte. I løpet av disse drøyt seks ukene falt det 532,6 millimeter nedbør i Bergen sentrum, sier Naess.

Rekorden for samme periode, er 692 nedbørmill­imeter. Den stammer fra 1892, ifølge Naess.

 ?? FOTO: PÅL SKOTHEIM ?? HVITT: De siste dagene har det snødd og sluddet i mange fjellområd­er, som her på Hardangerv­idda. Hårteigen (1690 moh.) troner i bakgrunnen.
FOTO: PÅL SKOTHEIM HVITT: De siste dagene har det snødd og sluddet i mange fjellområd­er, som her på Hardangerv­idda. Hårteigen (1690 moh.) troner i bakgrunnen.
 ?? FOTO: CATHRINE KRANE HANSEN ?? FLERE GRÅ DAGER: Bergensern­e må vente seg mer av dette i dagene som kommer. Her er nok en heftig regnbyge på vei innover mot sentrum lørdag formiddag.
FOTO: CATHRINE KRANE HANSEN FLERE GRÅ DAGER: Bergensern­e må vente seg mer av dette i dagene som kommer. Her er nok en heftig regnbyge på vei innover mot sentrum lørdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway