Bergens Tidende

Regnfri dressur

Sitt, dekk, stå – på kunstgress. Denne helgen ble en ny hundehall innviet i Åsane.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Beaglen Kira (1,5) er en hund etter snop, og egentlig bare innom den nye hundehalle­n i Åsane sammen med eierne for å sjekke tilbudet.

Men den nybakte hundefamil­ien tar utfordring­en og blir med på lydighetsl­øypen, en ekte fristertes­t med kylling, skinke og boller plassert utenfor sidelinjen.

Tanken er at hundene skal laere seg å løpe gjennom løypen uten å la seg friste av maten. Men det er ikke Kira klar for ennå. Hun stanser ved den første tallerkene­n med boller og gnafser i seg. Men sitte pent, det kan hun.

Mental trening

e– Alle kan bli med. Her er det bare om å gjøre å delta, alle får premie, sier instruktør Vidar Straumøy fra Holsnøy hundesente­r, som har etablert den nye hallen.

–Håper du har mye mat, svarer Svein Tvedt og bestemmer seg for å gjøre et forsøk med valpen Santos (6 mnd.).

Den belgiske fårehunden må lukte på godsakene før den kommer seg gjennom løypen, men Santos er temmelig lydig til å vaere så ung.

– Denne rasen krever mye trening. Når vi har vaert ute to ganger, er det fint å komme inn her for mental trening på ettermidda­gen, sier Tvedt. – Mental trening?

– Ja, foreløpig er det lek med ball og filler, eller leting etter snop. Han trenger å få brukt hodet også for å bli sliten. Planen er å trene ham til å bli redningshu­nd, forteller Santos’ hovedtrene­r og matfar.

Kurs og agility

Det finnes flere hundehalle­r i bergensomr­ådet, blant annet i Fyllingsda­len og Fana. Men den nye hallen i Åsane blir byens største. På kunstgress­et på Liamyrane skal det bedrives forskjelli­ge kurs, lydighetst­rening, rallylydig­het og agility, forklarer instruktør Vidar Straumøy. Alle typer hundesport og alle typer hunder skal få plass i hallen.

Agility kommer fra engelsk og betyr «evne til å bevege seg hurtig, smidig og lett». Denne hundesport­en passer saerlig for små, kjappe hunder og handler om samspillet mellom hund og hundefører.

Flere av hundeeiern­e som er innom den nye hallen åpningshel­gen driver med agility. Deriblant Lisbeth Ryland med shetland sheepdogen Easy (2,5), som ifølge matmor faktisk er veldig lett å trene opp.

–Det er kjempekjek­t at det kommer en innendørsh­all i Åsane, det har vi savnet lenge. Nå kan vi bare varme opp på veien hjemmefra før vi kommer hit. Og med dette vaeret, er det jo ekstra bra at vi kan vaere inne, sier hundeeiere­n fra Flaktveit og peker ut på regnet som høljer ned.

 ??  ?? LOKKEMAT: Med munngodt fra matfar Hans-Birger Strømsnes kommer Kira seg over planketrap­pen. Belønning er viktig når man skal dressere hunder.
LOKKEMAT: Med munngodt fra matfar Hans-Birger Strømsnes kommer Kira seg over planketrap­pen. Belønning er viktig når man skal dressere hunder.
 ??  ?? MYE TRENING: Belgisk fårehund krever mye trening både for kropp og hode, forteller Svein Tvedt med valpen Santos.
MYE TRENING: Belgisk fårehund krever mye trening både for kropp og hode, forteller Svein Tvedt med valpen Santos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway