Bergens Tidende

Pass opp, nå kommer høststorme­ne

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T

Søndag falt traer over ende flere steder i Bergen. Den kommende uken skal det blåse opp på nytt. – Husk å sikre hagemøblen­e, oppfordrer meteorolog­en.

Minst tre steder i Bergen falt traer over ende søndag, trolig som følge av sterk vind. Ved Landåshall­en blåste det friskt da et tre falt over gangveien ved hallen som akkurat da var åpen for små barn.

– Heldigvis ble ingen skadet. Flaks, mener Stian Saetveit, som fotografer­te trevelten.

Klokken 16.50 meldte JonMorten Forland i Vaktsentra­len i Bergen kommune at området rundt Landåshall­en er så godt som sikret.

– Idrettsser­vice vil ta over mandag og fjerne resten, sier Forland.

Ny trevelt

Ved Vaktsentra­len kom det i tillegg til treet på Landås, en bekymrings­melding fra Jonas Lies vei på Kronstad.

– Det kom varsel om et tre som kanskje kan velte. Vi har folk på vei for å sjekke og eventuelt sikre treet, sa Forland klokken 14.

Vel en time senere meldte politiet at et tre hadde veltet over strømlinje­r og en bil i naerheten av Årstad kirke. Politi og mannskap fra BKK rykket ut til stedet.

Tre kvarter senere meldte 110-sentralen om nok en trevelt. Denne gangen ved Ulsetskoge­n i Åsane, der et tre hadde falt over et garasjetak.

Tropiske stormer

Vakthavend­e meteorolog Anne Solveig Andersen ved Vêrvarslin­ga på Vestlandet bekrefter at søndagen var vindfull.

– Det er god vind fra sør-øst, og den kan man nok kjenne godt på Landås. Trevelt var nå voldsomt, men vi har jo varslet sterk kuling utsatte steder. Vinden dreier på sør-vest søndag kveld, og da vil den gradvis minke, sa Andersen til BT søndag ettermidda­g.

Hun lover en relativt rolig og normal mandag. Men så tuller vaeret seg til igjen.

– Tirsdag, og saerlig onsdag og natt til torsdag, blir det helt klart mye vind.

– Dere varsler storm på Vestlandet?

– Ja, saerlig på kysten av Sogn og Fjordane. Vi kan også vente kraftige vindkast i Hordaland. Dette er rester av tropiske stormer.

19 grader?

– Er det på grunn av disse at Yr melder 18 og Storm 19 grader i Bergen tirsdag?

– Det kommer mye varm luft og det blir forbigåend­e varmt. Tirsdagen blir god temperatur­messig. Det vil vaere perioder med regn, men formiddage­n ser litt lettere ut. Det er vanskelig å anslå hvor tropiske stormer plasserer seg, men det blir helt klart mye vind utover uken.

– Så man bør ta inn hagemøblen­e?

– Ja, hvis de ikke er tatt inn, bør man i hvert fall sikre dem. Det er ingen tvil om at høsten nå er kommet, sier Andersen.

På grunn av usikkerhet rundt de tropiske stormene, anbefaler hun folk å følge godt med på vaervarsel­et. Isaer hvis man skal ut i båt.

– Det er et farlig og ustabilt vaer. Og det er veldig vanskelig å si nøyaktig hvor det rammer.

 ?? FOTO: CATHRINE KRANE HANSEN ?? TRAFF BILEN: Et tre veltet over en parkert bil ved Årstad kirke søndag ettermidda­g.
FOTO: CATHRINE KRANE HANSEN TRAFF BILEN: Et tre veltet over en parkert bil ved Årstad kirke søndag ettermidda­g.
 ?? FOTO: STIAN SAETVEIT
FOTO: CATHRINE KRANE HANSEN ?? JOBBER: Ved 16-tiden var mannskap fra BKK og politi i ferd ned å fjerne treet ved Årstad kirke. Veien ble stengt mens arbeidet pågikk.
FOTO: STIAN SAETVEIT FOTO: CATHRINE KRANE HANSEN JOBBER: Ved 16-tiden var mannskap fra BKK og politi i ferd ned å fjerne treet ved Årstad kirke. Veien ble stengt mens arbeidet pågikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway