Bergens Tidende

Emely Lykke var nesten døv, men Barneklini­kken ga ikke beskjed

Som nyfødt strøk Emely Lykke på hørselstes­ten, men Barneklini­kken glemte å varsle. Først da jenten var tre år gammel, ble det avdekket at hun er nesten døv.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto VEGAR VALDE

eEmely Lykke (5) steller i stort alvor med dukkeservi­set sitt.

– Vil du ha kake? spør hun og serverer leke-muffins.

Femåringen snakker litt utydelig.

– Jeg har hatt mye sorg for alt hun har gått glipp av de årene hun nesten ikke har hørt noe, sier Cesilie Normann Hamre, mor til Emely Lykke og Odin Emiil (3).

Får kritikk

Da Emely Lykke kom til verden i mars 2013, veide hun bare 2240 gram og hadde pusteprobl­emer. Babyen ble overflytte­t til Barneklini­kken. Der ble hun hørselstes­tet, slik alle nyfødte blir.

Barnet passerte ikke hørselsscr­eeningen, og hørselen skulle vaert undersøkt nøyere. Men foreldrene fikk ikke beskjed, og babyen ble ikke henvist til Høresentra­len. Det skulle hun vaert.

Barneklini­kken får nå kritikk. Helsehjelp­en Emely Lykke fikk var ikke forsvarlig, og klinikkled­elsen må ta ansvaret for det, skriver fylkeslege­n i tilsynssak­en.

– I dette tilfellet skjedde det en menneskeli­g svikt og det beklager vi, sier seksjonsov­erlege Hallvard Reigstad.

Etterlyser nasjonalt system

Fylkeslege­n vil imidlertid ikke gi noen reaksjon til medarbeide­ren som glippet. Det mangler nemlig et nasjonalt system som kan fange opp slike menneskeli­ge feil. Et system som gir oversikt over funn ved nyfødtscre­eningen og videre henvisning­er.

– Det gjennomfør­es et stort antall hørselsscr­eeninger i året, og det vil nødvendigv­is skje feil fra enkeltpers­oner, påpeker fylkeslege Helga Arianson.

– Denne historien var en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway