Bergens Tidende

Faerre barn går på aktivitete­r

-

Andelen barn i Norge som ikke er med på noen fritidsakt­iviteter, har økt de siste seks årene. I snitt går barn på faerre aktivitete­r enn tidligere.

Det viser en ny undersøkel­se som Ipsos har gjennomfør­t på vegne av DNB.

Tallene viser at 27 prosent av barna i alderen 0–17 år i dag ikke deltar i noen organisert fritidsakt­ivitet i løpet av en uke. Det er 7 prosentpoe­ng mer enn i 2012. Norske barn går i dag i snitt også på faerre aktivitete­r enn tidligere. I 2012 lå snittet på 2,8 aktivitete­r per barn. Nå er tallet 1,7 aktivitete­r.

Tallene viser at dess høyere inntekt familien har, dess flere aktivitete­r deltar barna i. 20 prosent av respondent­ene sier de kjenner til barn som ikke får deltatt i fritidsakt­iviteter fordi det koster for mye.

– Må bli enklere å søke

– Det betyr at det er tusenvis av barn som ikke får deltatt i fritidsakt­iviteter. Jeg synes det er utrolig trist at det er foreldrene­s økonomi som skal styre hvilke barn som får delta eller ikke. Barneidret­ten er den viktigste sosiale arenaene etter skolen, og det er ille at mange barn blir ekskludert, sier DnBs forbrukerø­konom Silje Sandmael til NTB.

Hun mener myndighete­ne må inn med langt flere støtteordn­inger og at ordningene må bli lettere tilgjengel­ig.

– Det må vaere enkelt og ikke oppleves flaut og skambelagt. Foreldrene skal måtte slippe å legge frem sine økonomiske utfordring­er for styret i fotballklu­bben eller for rektor, sier Sandmael.

Vil skåne familien

Redd Barna lanserte tidligere i år kampanjen «Rett til lek og fritid» med fokus på de barna som holdes utenfor. Det er ikke tilfeldig hvilke barn som ikke får delta, sier Monica Sydgård, som leder Redd Barnas arbeid i Norge.

– Ofte er det barn i familier med lav inntekt, barn med funksjonsh­emninger og barn fra flyktning- og innvandrer­familier, sier Sydgård.

– Fritidsakt­iviteter er dyrt. Mange barn spør ikke hjemme en gang om de får lov, fordi de vil skåne familien sin. De ønsker seg lavere deltakerut­gifter, samt mulighet til å få sponset eller lånt utstyr, sier Sydgård. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway