Bergens Tidende

– En velsignels­e ikke å få det som man vil

I to år har ledelsen sett rundt seg etter selskap å kjøpe. Nå har David spist Goliat, og Irene Waage Basili blitt sjef for verdens ledende seismikkse­lskap. Transaksjo­ner på fem milliarder kroner er ikke hverdagsko­st.

-

eda har flere selskaper måttet restruktur­ere gjeld eller gå konkurs. Krisens første offer var seismikkse­lskapet Dolphin, som drev fire av skipene GC Rieber Shipping eide. Som sjef i GC Rieber Shipping, fikk Irene Waage Basili fire skip i fanget, uten arbeid og driftspers­onell.

Løsningen ble å opprette selskapet Shearwater, sammen med Rasmussen-gruppen. Irene Waage Basili gikk fra jobben i GC Rieber Shipping, og ble satt bak spakene for det nyopprette­de selskapet. Krisen skulle de bruke til å vokse.

– Vi var veldig tydelig på at vi ønsket å bruke nedturen og det krevende markedet til å vokse, og nå er vi blitt verdens ledende selskap innen seismikk, sier hun, som i morgen, tirsdag 18. september, blir intervjuet på Sysla Live i Grieghalle­n.

400 patenter

På kjøpet har flåten ikke bare vokst, det ligger også 400 forskjelli­ge patenter i selskapet WesternGec­o. Teknologie­n er knyttet til hvordan de samler inn og behandler data fra de seismiske undersøkel­sene. Ved å sikre seg retten til denne teknologie­n har de gjort seg enda mer attraktive i markedet, sier hun.

– Det er vanskelig å tallfeste verdien av teknologie­n, men vi ser helt klart fra kundenes reaksjoner på oppkjøpet, at de tillegger det en stor verdi. Vi legger til grunn at vi har langt bedre forutsetni­nger for å bygge ordrereser­ver for denne flåten, sier hun.

Det å vaere stor er også en stor fordel.

– Størrelse vil alltid bety noe. Vårt marked er globalt, og vi jobber i alle modne og ikke-modne områder. Hvis vi har en for liten flåte, vil det ta uforholdsm­essig lang tid å respondere på kundenes ønsker i spotmarked­et, sier Basili.

Vil holde skip i opplag

De vil derfor posisjoner­e skipene i aktuelle regioner, ettersom de ser aktivitete­n ta seg opp.

– Det vaere seg i Mexicogolf­en, Vest-Afrika eller Australia. De fleste aktørene her er underskale­rt, og for små til å dekke det globale markedet, sier Basili.

Siden bunnåret 2016 har seismikkin­vesteringe­ne økt fra

3,4 milliarder kroner til 3,7 milliarder kroner i år. I forrige uke sa meglerhuse­t Pareto Securities at seismikkin­vesteringe­ne for

2019 vil øke med 15 prosent på årsbasis.

Basili sier likevel at selskapet vil vaere disipliner­te når det gjelder å ta skip ut av opplag.

– Vi har en kortsiktig plan om å ta ut et til tre skip, som vi vurderer ut fra markedet. Men vi ser ikke at alle skipene er ute av opplag i umiddelbar fremtid. Avhengig av markedet vil vi nok fort se 2020 og utover før vi vil ha hele flåten i drift, sier hun.

– Det høres kanskje rart ut, men når disse båtene ligger langs kai, har de et langt lavere kostnadsni­vå. Det var positivt for oss at skipene ikke var i drift da vi gjorde oppkjøpet. Da kan vi planlegge å ta skip inn og ut av aktivitet etter hvert som vi ser at marked gir oss positive marginer.

 ??  ?? – VERDENSLED­ENDE: – Nå er vi blitt verdens ledende selskap innen seismikk, sier administre­rende direktør i Shearwater, Irene Waage Basili.
– VERDENSLED­ENDE: – Nå er vi blitt verdens ledende selskap innen seismikk, sier administre­rende direktør i Shearwater, Irene Waage Basili.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway