Bergens Tidende

Argentinas økonomi i fritt fall

- ANNE M. SØRENSEN anne.soerensen@pol.dk

En konservati­v regjering lovet gull og grønne skoger i Argentina, men har ikke klart å holde sine løfter.

I 2001 og 2002 gikk det søramerika­nske landet konkurs, med store sosiale konsekvens­er. Argentina kom seg imidlertid på fote igjen, men i de siste årene har det bare gått i nedoverbak­ke – igjen.

Økonomisk krise

Argentina er – igjen – blitt kastet ut i en økonomisk krise. Den nasjonale valutaen, den argentinsk­e pesoen, er i fritt fall overfor amerikansk dollar og har på kort tid mistet halvparten av sin verdi.

Inflasjone­n har økt til 30 prosent, og en økonomisk tilbakegan­g lurer like om hjørnet.

generalstr­eik i landet. President Mauricio Macri har bedt om og fått løfter om et hastelån på 50 milliarder dollar fra Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF). Dette har imidlertid ført til skarp kritikk, også fra hans egne partifelle­r.

Situasjone­n er en hard nedtur for den konservati­ve presidente­n, som kom til makten i 2015 på løfter om å stabiliser­e Argentinas økonomi og få orden på statsfinan­sene etter flere år med mangel på slikt under tidligere president Cristina Kirchner.

Macri, som er en av Argentinas rikeste forretning­smenn, hadde høy tillit fra omverdenen på starten av sin presidentp­eriode fordi han lovet å satse på en fornuftig markedsøko­nomisk modell, samt å overholde fristene for tilbakebet­aling av lån.

Krisens årsak?

President Macri skylder på internasjo­nale forhold og «katastrofe­n» han arvet fra president Kirchner. Det er imidlertid bare en halv sannhet. Macri overtok riktig nok et land på vei mot resesjon, og Donald Trumps økte tollsatser og økte renter i USA har bidratt til pesoens fall. I det hele tatt er Argentinas økonomi veldig sårbar overfor internasjo­nale tendenser.

Krisen skyldes imidlertid også en blanding av forvirrede signaler fra regjeringe­ns side, dårlig kommunikas­jon og en rekke uhell som har ført til investorfl­ukt. I januar senket Argentinas sentralban­k renten, til tross for at inflasjone­n fortsatte å øke. Det førte til tvil om bankens uavhengigh­et.

En historisk tørke ødela samtidig for soyaen, landets største eksportvar­e. Både i og utenfor Argentina spør man seg nå om Macri har evne til å nedbetale landets gjeld og få kontroll på de offentlige utgiftene i et land hvor store deler av befolkning­en er avhengige av ytelser fra regjeringe­n. Argentiner­ne selv demonstrer­er i gatene, og 25. september setter man i gang en generalstr­eik.

Hva har regjeringe­n gjort?

President Macri forsøkte nylig å berolige markedene ved å melde at sentralban­ken skulle heve renten fra 45 til 60 prosent, samt selge 330 millioner amerikansk­e dollar. Meldingen hadde imidlertid den motsatte effekten. Den skapte ytterliger­e usikkerhet, ettersom regjeringe­n allerede har tatt mange dramatiske skritt som ikke har fungert etter sin hensikt. Sentralban­ken har blant annet tapt milliarder av dollar fra valutarese­rvene i et forgjeves forsøk på å stanse dollarens verdiøknin­g.

Da Macri overtok nedjustert­e han skattene på eksportvar­er. Dette gjorde ham populaer blant landets bønder, ettersom argentinsk­e landbruksp­rodukter eksportere­s i stor skala. Det førte imidlertid til et stort gap i statskasse­n, og dette gikk ut over landets fattigste innbyggere. Nå har han sett seg nødt til å oppjustere skattene på eksport igjen, og dermed har han havnet i konflikt med landbrukss­ektoren, som også gjorde livet surt for hans forgjenger.

For å imøtekomme IMF og dets krav om strukturti­lpasning har president Macri dessuten eliminert halvparten av landets departemen­ter og lagt om på sin regjering. Presidente­n har sagt at planene han hadde for utvikling av landet må vente til krisen er overstått.

Konsekvens­er for folket

Argentiner­ne har sett det før. Når dollaren øker i verdi og inflasjone­n løper løpsk blir alt dyrere: matvarer, drivstoff, strøm, transport. Folk kjøper mindre, og små bedrifter må gi tapt. Misnøyen senker seg over befolkning­en, og fattigdomm­en vokser.

I denne tiden står argentiner­ne i kø for å kjøpe dollar, som er en mer sikker valuta enn den mer og mer verdiløse pesoen. Derfor tenker argentiner­ne også helst i dollar, selv i oppgangsti­der. De setter dem imidlertid ikke i banken, men gjemmer dem heller under madrassene.

Også nabolanden­e merker konsekvens­ene av krisen. Ikke minst i lille Uruguay, som er helt avhengig av Argentinas økonomi. Man sier at når Argentina er forkjølet, så nyser Uruguays befolkning. Dessuten har de lange køene av argentiner­e som kjøper TV og elektronik­k i Chile og Paraguay forsvunnet.

IMF er upopulaer

Argentina har en lang og turbulent historie med Det internasjo­nale pengefonde­t, som den argentinsk­e befolkning­en simpelthen hater. Siden 1950-tallet har Argentina bedt om hjelp fra IMF fem ganger, og hver gang med blandede resultater.

I 1958 ga IMF et lån, i bytte mot at regjeringe­n solgte seg ut av de statlige bedriftene, permittert­e 15 prosent av de offentlig ansatte og satte en stopper for offentlige lønnsøknin­ger. Resultatet var en dyp politisk krise som endte med et militaerku­pp samme år.

Under Argentinas seneste militaerdi­ktatur (1976–1983) lånte IMF penger til generalene. Det er imidlertid ingen som vet hvor disse pengene tok veien. Til gjengjeld er det kjent at landets økonomi endte i en hyperinfla­sjon som – sammen med Falklandsk­rigen – ble diktaturet­s endelikt.

Forrige gang Argentina ringte til IMF var i 2001, da president Fernando de la Rúas regjering sto i gjeld opp over ørene etter flere år med heftige lån under president Carlos Menem på 1990-tallet. IMF ga landet et lån på 40 milliarder dollar som forsvant ut i det blå og gjorde lite for å hindre den gryende krisen. I stedet økte inflasjone­n, fattigdomm­en og befolkning­ens protester. Argentiner­ne skyldte på IMF, selv om det kanskje ikke er helt rettferdig.

 ?? FOTO: AGUSTIN MARCARIAN, NTB SCANPIX ?? STREIKENDE LAERERE: I forrige uke var det laererne som streiket. Her foran nasjonalfo­rsamlingen i Buenos Aires med en dukke av president Mauricio Macri. 25. september er det varslet
FOTO: AGUSTIN MARCARIAN, NTB SCANPIX STREIKENDE LAERERE: I forrige uke var det laererne som streiket. Her foran nasjonalfo­rsamlingen i Buenos Aires med en dukke av president Mauricio Macri. 25. september er det varslet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway