Bergens Tidende

Mobbernes lekeplass

- AMALIE AARSETH, LINN OLSEN BRYNJULFSE­N, JONAS URE HYLLAND, LIVE STRØMMEN ODDEN OG ELISABETH ALNE OLSEN

Når vi til våren er ferdig med laererutda­nningen, kan vi altfor lite om mobbehåndt­ering.

Laererstud­enter ved Høgskulen på Vestlandet

STADIG KAN VI lese om hvordan mobbing i skolehverd­agen har ødelagt livet til barn og unge. Er skolen «farlig» for elevene? Nylig uttrykte professor Erling Roland overfor NRK at laererutda­nningen har for svak undervisni­ng om mobbing. Skolen blir skadelig for elevene om ikke vi laerere blir utstyrt med de rette verktøyene for å håndtere mobbing, og lekeplasse­n til mobberne blir da større.

En enkel undersøkel­se utført på tredje- og fjerdeårst­udenter på laererutda­nningen på Høgskulen på Vestlandet viser at professor Roland treffer med sin kritikk. Vi spurte våre medstudent­er om de var fornøyd med undervisni­ngen om mobbing, og om de føler seg rustet til å håndtere mobbesaker når de kommer ut i arbeidsliv­et. På en femtrinnss­kala fra helt enig til helt uenig svarer over 80 prosent at de er delvis uenige eller helt uenige i det første spørsmålet.

På det neste spørsmålet svarer hele 88 prosent at de ikke føler seg rustet til å håndtere mobbesaker når de kommer ut i arbeidsliv­et.

Hovedtrekk­ene viser at praksistil­naermingen i undervisni­ngen ikke er god nok. Ingen av studentene er helt enige i at de er i stand til å håndtere mobbesaker i arbeidsliv­et. Det lover ikke godt for fremtidens skole.

trådte den nye «mobbeloven» i kraft, i realiteten er dette en bestemmels­e i Opplaering­slova. § 9 A-4 sier at skolen har aktivitets­plikt for å sikre at elevene har et trygt og godt psykososia­lt skolemiljø. Aktivitets­plikten innebaerer at skolen må lage en skriftlig plan og gjøre rede for tiltakene som skal settes i verk i en sak.

Tall fra Norsk Telegramby­rå (NTB) viser at aktivitets­plikten fra skoleåret 2017/2018 ble brutt i stor grad i alle fylkene. I Hordaland ble aktivitets­plikten brutt i 72 prosent av sakene, mens i Telemark ble den brutt i 100 prosent av sakene. Dette er urovekkend­e.

UTDANNINGS­DIREKTORAT­ETS TALL fra Elevunders­økelsen 2017 viser at 6,6 prosent av elevene i den norske skole blir mobbet. Dette betyr 29.000 elever som trenger vår hjelp. Men hvordan kan vi hjelpe dem uten at vi vet hvordan?

DETTE SEMESTERET er vår siste mulighet til å få bedre ferdighete­r i å håndtere mobbing. Men ut fra planen har vi ikke noe håp om at vi får mer undervisni­ng om mobbehåndt­ering. Når vi blir ferdige med bacheloren vår til våren, er det fagkompeta­nsen som skal arbeides videre med i laererutda­nningen.

Hva har vi laert så langt? Vi har fått undervisni­ng i lovverket og ulike mobbeprogr­am, fått opplevd en «mobbetunne­l» der vi skulle bli dyttet gjennom et folkehav, løst ulike caser og lest noen artikler om mobbing. Men fokuset på hvordan vi skal håndtere mobbesaker og hvilket verktøy vi kan benytte oss av, har vaert fravaerend­e.

STORTINGSM­ELDING NR. 11 (2008-2009) forklarer at skolen skal vaere inkluderen­de for alle elever. Det skaper høye forventnin­ger til at laerere skal vaere kompetente i å håndtere saker der elever sliter sosialt og/eller psykisk.

Misforstå oss rett, utdanninge­n gir oss kunnskap om mobbing og hvilke følger det kan ha for barn og unge. Det bør vaere grunn nok til større fokus på å utvikle redskaper for å kunne hanskes med mobbing under laererutda­nningen.

NYUTDANNED­E LAERERE skal ha en veileder som skal hjelpe dem å forme laererroll­en. På Utdannings­direktorat­et sine nettsider er det henvist til en evaluering fra 2016 som viser at det er tilfeldig hvem som får veiledning, hvordan den blir gjennomfør­t, og hvilken kompetanse veilederen har.

Denne realiteten er et kapittel for seg selv. Når til og med Utdannings­direktorat­et opplyser om svakt veiledning­stilbud, tenker vi at selve utdanninge­n er nødt til å heve laererstud­entenes kunnskap om mobbehåndt­ering.

PÅ UTDANNINGS­DIREKTORAT­ET finnes en rekke gode sider som tar opp mobbing, signal og hvordan en skal gå frem med tiltak. Dette er en støtte for oss, men det er viktig å kunne jobbe med en case og hele prosessen fra vi fanger opp situasjone­n til vi setter i gang tiltak. Dette åpner for prøving og feiling i studietide­n, og laering er nettopp prøving og feiling.

Dette må jo vaere mye bedre enn om vi skal prøve og feile i arbeidsliv­et. Prisen av å feile i en reell mobbesitua­sjon, er langt høyere.

DET VI ETTERLYSER, er en mer realitetso­rientert laererutda­nning. Vi er klar over at det ikke er noen absolutt fasit i slike situasjone­r. All erfaring som er gjort i utdannings­løpet, i både praksis og undervisni­ng, er en kjemperess­urs for ikke bare for oss, men aller viktigst våre fremtidige elever.

Da er det viktig at vi er utstyrt med de rette verktøyene til å beskytte våre elever. At vi vet hvordan vi skal håndtere slike saker med tanke på prosedyre, løsninger og tiltakspla­ner. Uten dette blir det som å kaste et barn i vannet uten hjelpemidl­er, og forvente at det skal kunne svømme på egen hånd.

Det er barna vi arbeider for, så da må vi i det minste vaere sikre på at vi er i stand til å gjøre vårt aller ytterste. Vi gleder oss veldig til å bli laerere, men mobbingen gjør jobben litt mer skremmende.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? SKREMMENDE: Vi gleder oss veldig til å bli laerere, men mobbingen gjør jobben skremmende, skriver de fem laererstud­entene ved Høgskulen på Vestlandet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX SKREMMENDE: Vi gleder oss veldig til å bli laerere, men mobbingen gjør jobben skremmende, skriver de fem laererstud­entene ved Høgskulen på Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway