Bergens Tidende

Mener flere bomstasjon­er må flyttes på nytt

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Sp støtter velforenin­g, og vil flytte bomstasjon­ene i nordre Åsane til Nordhordla­ndsbrua.

Føljetonge­n om plassering av nye bomstasjon­er skal onsdag endelig avgjøres av bystyret. 13 nye bomstasjon­er skal vaere på plass i januar neste år. Lokaliseri­ngen er vedtatt av bystyre og fylkesting, men nå blir det noen endringer.

BT har tidligere skrevet om tre av de nye bomstasjon­ene, der lokalbefol­kningen mener at plassering­en vil få uheldige konsekvens­er for dem som bor i området.

– Urimelig plassering

En av dem var bomstasjon­en som var vedtatt plassert i Tellevikve­gen helt nord i Åsane. Bommen var vedtatt plassert slik at de som bor i boligfelte­t Klauvanese­t ville få en bomstasjon mellom seg og Salhus, der det er skole, barnehage, kirke og idrettsanl­egg.

Etter protester fra beboerne gikk Statens vegvesen, Bergen kommune og fylkeskomm­unen inn for å flytte stasjonen naermere Nordhordla­ndsbrua, mellom utkjøringe­n fra E 39 og avkjørsel til Klauvarind­en.

Men Klauvarind­en velforenin­g er ikke fornøyd med den løsningen.

– Etter det velforenin­gen kan se, reduserer ikke den foreslåtte bomplasser­ingen ulempene. Konsekvens­ene er fremdeles et delt lokalmiljø og et urimelig avgiftsniv­å, mener leder i Klauvarind­en velforenin­g, Haakon Lønning Aarø.

Velforenin­gen har derfor kommet med et eget forslag, om at bomstasjon­en flyttes til E39 rett etter Nordhordla­ndsbrua. Da kan bommene i Tellevikve­gen, Åsanevegen ved Vågsbotn og Åsamyrane fjernes, mener foreningen.

– Dette er mer rettferdig, og gjør at beboere i Salhus/ Hordvik-området ikke blir mer skattlagt enn beboere i for eksempel Tertnes/Morvik, sier Aarø.

Han peker på at en slik flytting også vil spare kommunen for utgifter til to ekstra bomstasjon­er.

Aarø er tidligere bystyrerep­resentant for Senterpart­iet, og har fått med seg partiet på forslaget. Dermed må bystyret ta stilling til det på onsdagens møte.

Også opprør i Grimseid

Et annet sted det er bomopprør, er i Grimseid i grenseområ­det mellom Fana og Ytrebygda.

Opprinneli­g ville Statens vegvesen plassere en stasjon i Grimseidve­gen, for å unngå uønsket gjennomkjø­ring der. Men under diskusjone­r i forhandlin­gsutvalget ble stasjonen flyttet til Skagevegen, blant annet for å skjerme en barnehage.

I sommer konkludert­e derimot veivesenet med at bomstasjon­en burde flyttes tilbake til Grimseidve­gen, i stedet for det vedtatte Skagevegen.

Det har beboere og velforenin­g protestert mot, skrev BA i forrige uke. De mener at bommen vil isolere Grimseid fra resten av skolekrets­en, og har regnet ut at enkelte familier kan få opptil 30.000 kroner i årlige ekstrautgi­fter. Derfor ber også de bystyret om å omgjøre beslutning­en som veivesen, byråd og komité for miljø og byutviklin­g har gjort.

 ??  ?? KAOS: Trafikken stoppet opp i store deler av Bergen. Dette bildet er tatt i Steinestøv­eien, en av omkjørings­veiene.
KAOS: Trafikken stoppet opp i store deler av Bergen. Dette bildet er tatt i Steinestøv­eien, en av omkjørings­veiene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway