Bergens Tidende

Spenstig monolog med støyende billedbruk

-

Nedstrippe­t Saeterbakk­en-roman fungerer utmerket som monolog, men to videoskjer­mer stjeler mye oppmerksom­het.

rettssal hvor Konrad Ofting, i Hadle Reisaeters mye yngre skikkelse, står tiltalt for brannstift­else.

MONOLOGEN ER FORMET som en forsvarsta­le. Reisaeter holder seg stort sett til Saeterbakk­ens tekst med enkelte innslag av direkte henvendels­e til oss publikumme­re. Blant annet får Juliane på første rad fortelle hva hun tjener, og ellers anledning til å grunne over filosofisk­e spørsmål om liv, død og lønn.

Disse metainnsla­gene muntrer opp publikum og historien som gradvis rulles ut. Det handler om Oftings raseri mot kapitalkre­fter, om dødsfallet til konen Helga, om tidene som endrer seg, der kjøpmenn som Ofting blir utkonkurer­t av billigkjed­er, om oppvekst i kjøpmannsf­amilier og selvfølgel­ig om selve brannen.

I STYKKET VEKSLER REISAETER uanstrengt mellom ulike handlingst­råder, og spiller på et stort register i stemme og kroppssprå­k. I boken fremstår Konrad Ofting til tider som urimelig rabiat og krakilsk i sine utfall mot kapitalism­en og dens tjenere. Reisaeter er noe mildere i uttrykket og får frem at «Kapital» er svaert variert i både innhold og form. Vi følger ham i poetiske refleksjon­er, til mer nøktern fortelling, til ville utfall. Stig Saeterbakk­en var en dyktig forfatter med blikk for den lille manns kamp mot systemet og livets mørke komikk i sin alminnelig­het, noe oppsetning­en lykkes å få frem.

MEN SÅ VAR DET BRUKEN av visuelle elementer. Når billedbruk­en forsterker monologens innhold, som f.eks. flammer og ild når det snakkes om brannen, da fungerer billedbruk­en i samklang med monologen. Men når bildene blir voldsomme, stemningss­kapende tablåer, eller det flyter abstrakte lyselement­er over begge skjermene, da stjeler det så mye oppmerksom­het at monologen havner i bakgrunnen. Å visualiser­e Oftings avdøde kone Helga som en grotesk og naken kvinneskik­kelse med elghode blir for crazy for min del. Når monolog, musikk og maleriske bilder virker sammen, er «Kapital» både tankevekke­nde og en estetisk fornøyelse.

 ??  ?? GRO JØRSTAD NILSEN
GRO JØRSTAD NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway