Bergens Tidende

I glovarmen jobbet rumenske tiggere med en grøft utenfor huset i Bergen. Det endte med fire utviste briter.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto MARITA AAREKOL

– Det var 30 grader i skyggen den dagen. Rumenerne satt og hakket med en hammer, og brukte en aluminiums­spade og delvis hendene til å skuffe vekk med, sier Øystein Andersen i Arbeidstil­synet. Han er talsperson for A-krim Hordaland, der flere etater jobber sammen for å avdekke og bekjempe kriminalit­et i arbeidsliv­et.

– Hentet på hospits

Mandag snakket han til arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H). Hun kom på besøk for å høre om resultaten­e siste halvår. Rumenerne som skulle lage fire meter grøft for 35.000 kroner, var ett av eksemplene Andersen trakk frem. De ble oppdaget i et boligfelt under en aksjon mot britiske steinlegge­re i Bergen tidlig i sommer. Østeuropee­rne oppga selv å vaere tiggere.

I løpet av flere aksjoner, på ulike steder i Bergen, ble fire briter tatt. De ble alle bøtelagt og utvist, fikk ministeren opplyst, blant annet for svart arbeid og bruk av uregistrer­te arbeidstak­ere.

– De hentet rumenere på et hospits i Bergen. Vi snakker om uregistrer­te og ikke-forsikrede arbeidstak­ere som for 200 kroner dagen ble satt til potensielt livsfarlig arbeid, sa Andersen, og viste til usikret arbeid på hustak.

Huseieren som skulle få gravd grøften, har til BA uttalt at «det verste er følelsen av å bli lurt».

Første i landet

Da A-krim Hordaland startet arbeidet i 2014, var de nasjonale

 ?? FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET ?? GRØFT: Britiske steinlegge­re hentet rumenere på et hospits i Bergen for å grave en grøft på denne eiendommen. Dette er en av sakene A-krim Hordaland har avdekket. Flere etater jobber sammen i A-krim Hordaland for å avdekke og bekjempe kriminalit­et i arbeidsliv­et.
FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET GRØFT: Britiske steinlegge­re hentet rumenere på et hospits i Bergen for å grave en grøft på denne eiendommen. Dette er en av sakene A-krim Hordaland har avdekket. Flere etater jobber sammen i A-krim Hordaland for å avdekke og bekjempe kriminalit­et i arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway