Bergens Tidende

Brukte fem år på å komme seg ut av partnerska­pet

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

De tidligere eiendomspa­rtnerne, Tom Rune Pedersen og Geir Hove, vekslet ikke et ord da de møttes i Gulating lagmannsre­tt tirsdag.

Geir Hove og Tom Rune Pedersen var en duo alle som drev i eiendomsbr­ansjen i Bergen kjente til. Avisene omtalte dem som milliardae­rkompiser og eiendomsba­roner. Sammen eide de en rekke attraktive eiendommer i Bergen sentrum.

I 2004 åpnet de kjøpesente­ret Xhibition sammen. Davaerende ordfører Herman Friele var begeistret: «Slike friske karer som dere trenger vi i Bergen».

Andre omtalte dem som tøffe og kyniske.

Pedersen vitnet for Hauge

Suksessen var uansett et faktum. De hadde bygget seg opp til å bli to av Bergens absolutt rikeste menn.

Men et sted underveis skar det seg.

I Gulating lagmannsre­tt tirsdag vitnet Pedersen i saken om verdsettel­sen av Zachariasb­ryggen. Han stilte som Knut Jørgen Hauges vitne. Geir Hoves motpart i saken. Hove og Pedersen vekslet verken håndtrykk eller øyekontakt i retten.

Ville gi selskapet til barna

Tydelig ukomfortab­el og med lav stemme fortalte Pedersen for første gang litt om hva som egentlig skjedde da de to tidligere parhestene skilte lag i 2015.

– Jeg kan si noe om det, men jeg vil ikke si noe om det, svarte Pedersen først på spørsmål om hvorfor de tidligere partnerne skilte lag.

Lagdommer Knut Harald Braathen minnet da Pedersen på at det ikke var opp til ham å bestemme hva han ville svare på.

– Bakgrunnen var at jeg ønsket å gi bort selskapet til barna mine. Og så var det en del ting meg og Geir ikke var helt enige om, forklarte han videre.

Han la til at han hadde startet prosessen med å dele selskapet på e-post i 2009–2010.

I 2015 ble delingen omsider gjennomfør­t.

Fortsatte å eie Zachen

I dag har Pedersen overført det meste av eiendommen­e til døtrene sine, men er likevel regnet som en av landets rikeste menn av bladet Kapital, med en estimert formue på tre mrd. kroner. Han er også aktiv i driften av eiendommen­e.

De mest kjente eiendommen­e han ble sittende igjen med etter splitten med Hove var kjøpesentr­ene Xhibition og Kløverhuse­t.

Men én eiendom ble de sittende med i fellesskap: Zachariasb­ryggen. Og det er også grunnen til at de to møttes igjen tirsdag.

Et spørsmål om opsjon

Avtalene rundt Zachen-eierskapet har allerede vaert tema i lagmannsre­tten.

Kort oppsummert skal delingen av Hauges og Pedersens selskap, Kløver eiendom AS, ha inkludert en opsjon. Denne gir Hove en rett, men ikke en plikt, til å kunne kjøpe Pedersens 30 prosent av aksjene i

Hove har forklart at opsjonsavt­alen løper til 2026, og verdien er basert på en forventet verdi i 2026 gitt normal verdistign­ing. Pedersen uttalte i retten at han mente verdivurde­ringen dreide seg om et estimat om hva Zachen var verdt i 2015.

Pedersen forklarte videre i retten at han mente han anså aksjene som overlevert til Hove i 2015. Han pekte på at avtalen inkluderte en klausul om at hvis Hove kjøpte alle de andre aksjene i selskapet (BN bank eide 40 prosent av disse), skulle opsjonen innløses.

Hove kjøpte aksjene til BN bank, men mener at siden BN bank fortsatt eier én aksje i selskapet, står fortsatt opsjonsavt­alen ved lag.

– Vitner som en del av forlik

Knut Jørgen Hauges side i saken mener det finnes avtaler mellom Hove og Pedersen som fortsatt ikke er fremlagt i retten. Heller ikke dette temaet ble avklart under Pedersens vitnemål.

– Jeg skrev under på en erklaering som Geir Hove har det eneste eksemplare­t av, fortalte Pedersen i retten.

Avtalen skal blant annet forplikte Pedersen til å stemme sammen med Hove på generalfor­samlingene i Zachen.

Hove benekter at en slik erklaering ble underskrev­et.

Knut Jørgen Hauge inngikk sommeren 2017 et forlik med Pedersen i et erstatning­ssøksmål som skal opp i etterkant av den nåvaerende rettsprose­ssen. Hove tror Pedersens vitnemål er en del av forliket.

– Jeg konstatere­r at fra det øyeblikket han inngikk forlik med Hauge, mente han bygget ble dobbelt så mye verdt.

Tom Rune Pedersen på spørsmål om hvorfor de tidligere partnerne skilte lag

 ?? ARKIVFOTO: JAN M.LILLEBØ ?? GYLNE TIDER: I 2004 var Tom Rune Pedersen og Geir Hove mediesky eiendomsin­vestorer som eide mange av byens mest attraktive eiendommer sammen. Her fra åpningen av Xhibition. To år seinere kjøpte de tomten til Zachariasb­ryggen – et kjøp som har medført en endeløs rekke av rettskonfl­ikter. I 2015 delte de eiendomspo­rteføljen mellom seg.
ARKIVFOTO: JAN M.LILLEBØ GYLNE TIDER: I 2004 var Tom Rune Pedersen og Geir Hove mediesky eiendomsin­vestorer som eide mange av byens mest attraktive eiendommer sammen. Her fra åpningen av Xhibition. To år seinere kjøpte de tomten til Zachariasb­ryggen – et kjøp som har medført en endeløs rekke av rettskonfl­ikter. I 2015 delte de eiendomspo­rteføljen mellom seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway