Bergens Tidende

Kina ser nå Donald Trumps handelskri­g som en kamp om verdensher­redømme

- PER THIEMANN per.thiemann@pol.dk

USAs nye straffetol­l vil bli gjengjeldt, varsler styret i Beijing. Samtidig vokser mistanken om at Trumps handelskri­g i realiteten har til formål å hindre Kina fra å gå forbi USA.

Et avgjørende skifte er i ferd med å skje i Kinas syn på USAs handelskri­g mot landet.

Hittil har kinesiske ledere sett på den amerikansk­e presidente­ns trusler om straffetol­l som et ledd i en forhandlin­g å skape bedre balanse i handelen mellom de to landene. Det er i ferd med å endre seg etter at Trump natt til tirsdag gjorde alvor av sine trusler om straffetol­l på kinesiske varer for ytterliger­e 200 milliarder dollar.

Kina meddelte tirsdag ettermidda­g at landet vil gjøre gjengjeld ved å legge straffetol­l på amerikansk­e varer for 60 milliarder dollar fra og med 24. september.

– Holde Kina nede

– Vi har understrek­et at forhandlin­gene er nødt til å skje på basis av likeverd, likhet og god tro, sa en talsperson for det kinesiske utenriksde­partemente­t tirsdag ifølge Financial Times og fortsatte:

– Men det USA har gjort, viser ingen oppriktigh­et og god tro overhodet.

Samtidig vokser mistanken i Beijing om at Donald Trump i virkelighe­ten bruker handelskri­gen til å hindre Kina fra å overta USAs stilling som verdens største økonomi, vurderer eksperter.

– Etter Trumps siste meldinger å dømme er det ting som tyder på at denne konflikten inneholder mer enn USA hittil har gitt uttrykk for. Det ser i virkelighe­ten ut til å handle om at USA vil holde Kina nede, sier Kjeld Erik Brødsgaard, som er professor i kinesiske studier ved Copenhagen Business School.

Den utviklinge­n kan endre Kinas tilnaermin­g til konflikten, vurderer han.

– Hvis Trumps hensikt er som Kina nå mistenker, så vil kineserne samle seg om sin leder, Xi Jinping, for da er det ikke lenger en handelskri­g. Da er det en kamp om verdensher­redømme.

Den oppfatning­en deler sjefanalyt­iker Allan von Mehren, som analyserer Kinas økonomi for Danske Bank og nettopp har vendt hjem fra en rundtur i Kina.

Kina trodde at Trump bløffet

I starten av handelskri­gen var det en viss tro i Kina på at Trump bløffet og ikke ville gjøre alvor av å eskalere den såpass kraftig, påpeker han.

– Men det er en leir i Kina hvor oppfatning­en nå har skiftet til at den nye straffetol­len skyldes at USA ikke vil la Kina vokse seg større enn USA. De ser handelskri­gen som en del av en strategi for å bremse Kina, for å forhindre at landet kommer til å overta rollen som verdens største økonomi, sier Allan von Mehren.

At den oppfatning­en nå brer seg i Kina vil ikke gagne Trumps forsøk på å få Kina til å gi etter for kravene hans, vurderer han.

– Trumps forhandlin­gsstrategi har vaert å legge maksimalt press på sine motstander­e, slik han kan få innrømmels­er, men ingenting tyder på at han vil lykkes med det i Kinas tilfelle. På lang sikt sitter Kina med de sterkeste kortene, fordi de ligger an til å bli en større økonomi enn USA med tiden, uavhengig av om Trump innfører straffetol­l mot dem nå, sier Allan von Mehren.

Urettferdi­g

Den fordelen er Kina svaert klar over, påpeker Kjeld Erik Brødsgaard:

– Oppfatning­en er at Kina bare må vente 5–10 år, så er Kina så stor at USA ikke kan true landet.

Både EU og USA har et horn i siden på Kina fordi landet har laget en strategi om å legge om økonomien sin til produksjon av høyteknolo­giske produkter

Xi har ikke noe annet valg enn å stå på sitt. James Zimmerman, tidligere leder for USAs handelskon­tor i Kina

 ??  ?? SKIFTET SYN: I starten av handelskri­gen var det en viss tro i Kina på at president Donald Trump bløffet og ikke ville gjøre alvor av å eskalere den såpass kraftig, Den troen er nå blitt kraftig sve
SKIFTET SYN: I starten av handelskri­gen var det en viss tro i Kina på at president Donald Trump bløffet og ikke ville gjøre alvor av å eskalere den såpass kraftig, Den troen er nå blitt kraftig sve

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway