Bergens Tidende

Velstandsø­kning blant den nordkorean­ske eliten

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

Sanksjonen­e mot NordKorea lekker som en sil, noe et besøk i et av hovedstade­ns supermarke­der tydelig demonstrer­er.

I årevis har Nord-Korea vaert underlagt strenge sanksjoner av EU, USA og FN i et forsøk på å presse styret til å gi fra seg atomvåpnen­e sine.

Sanksjonen­e hevder den regjeringe­n.

Godt utvalg

virker. Samfunnsøk­onomien er presset, amerikansk­e I Pothonggan­g Department Store i sentrum av den nordkorean­ske hovedstade­n Pyongyang, er imidlertid virkelighe­t en annen. Her er det lange hyller med europeiske luksusvare­r, som ellers er omfattet av EUs sanksjoner.

På supermarke­det kan man kjøpe Heineken-øl fra Nederland, Bordeaux-vin og Hennessyko­njakk fra Frankrike, Pinot Noir-vin fra Tyskland, lambrusco fra Italia samt Beefeater-gin fra Storbritan­nia.

Sortimente­t av vestlige varer er overvelden­de, og det finnes i tillegg en hyllemeter kun med skotsk whisky. Her kan man både få en vanlig flaske Ballantine’s og en spesielt fin utgave som har vaert lagret i 30 år.

Heller man mer mot Johnnie Walker og Chivas Regal, er heller ikke det noe problem. Innenfor disse merkene kan man velge mellom flasker med 12 og 18 år gammel whisky.

Som i Skandinavi­a

Pothonggan­g Department Store ligger i første etasje i en høy, grå betongbygn­ing og signaliser­er på ingen måte eksklusivi­tet på linje med dollarbuti­kkene på Pyongyangs finere hoteller, hvor man kan finne et enda større tilbud av luksusvare­r som Lancôme-parfymer og Marlboro- og Dunhill-sigaretter.

Faktisk minner butikken om et vanlig skandinavi­sk supermarke­d med lange ganger med hyller, neonlys i taket og fliser på gulvet.

At et supermarke­d kan ha så mange vestlige luksusprod­ukter avspeiler velstandsø­kningen som Pyongyang tross sanksjonen­e har opplevd de siste årene.

Velstandsø­kning

Nordkorean­ske avhoppere har i den sørkoreans­ke hovedstade­n Seoul fortalt til Politiken at saerlig eliten blant Pyongyangs omtrent 2,5 millioner innbyggere har nytt godt av fremgangen. Mange med de rette forbindels­ene i maktappara­tet har blitt styrtrike på å vaere mellommenn i regimets handel med omverdenen.

Det er imidlertid ikke noe man snakker høyt om i Nord-Korea, og problemet med supermarke­det er derfor at det både harmonerer og kolliderer med det nordkorean­ske styrets fortelling om seg selv. På den ene siden vil styret gjerne gi signal om at landet

 ??  ?? SOM ET VANLIG SUPERMARKE­D: Utvalget på supermarke­dene i Pyongyang ha noen virkning her.
SOM ET VANLIG SUPERMARKE­D: Utvalget på supermarke­dene i Pyongyang ha noen virkning her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway