Bergens Tidende

Vi trenger flere kvinnelige toppledere

- JULIE ANDERSLAND TERJE BREIVIK

Byråd for klima, kultur og naering (V)

Nestleder og stortingsr­epresentan­t for Hordaland (V)

Likevel ser vi at de sliter med rekrutteri­ngen. Dette har også konsekvens­er for norske gründere. Jeløyplatt­formen legger opp til en storstilt satsing på oppstartsb­edrifter, spesielt kvinnelige gründere. Det er viktig fordi tall fra BI forteller oss at to av tre arbeidspla­sser skapt i private bedrifter skapes i nyetablert­e virksomhet­er. At vi ikke har større mangfold blant norske gründere, er et problem fordi vi derfor ikke får nok idémangfol­d som igjen blir til suksessbed­rifter. Bare 20 prosent av norske oppstartsb­edrifter startes av kvinner.

EN GOD MÅT å få flere kvinnelige gründere er å investere mer i deres forretning­sideer. Bedrifter som motebedrif­ten Fjong kunne antakeligv­is aldri fått nok kapital om det ikke hadde vaert for kvinnelige investorer. I tillegg til statlig kapital, er kapital fra de store norske bedriftene som Telenor viktige kilder for gründere. Men for at de skal kunne oppdage gode ideer, trenger vi mangfold blant lederne. At dobbelt så mange i konsernled­elsen er menn som kvinner, er derfor et problem.

Snart skal regjeringe­n legge frem Eierskapsm­eldingen, der dette vil vaere et tema. Vi tror det er viktig at dette likestilli­ngsspørsmå­let også sees i sammenheng med regjeringe­ns gründersat­sing. Skal vi ha flere kvinnelige gründere, trenger vi også flere kvinnelige toppledere i store, statseide bedrifter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway