Bergens Tidende

Aps velgerfrie­ri

Reformer som gjør folks liv bedre er fornuftig, men tiden for å øke velferdsbu­dsjettene bør vaere over.

-

TIRSDAG LUFTET Ap-leder Jonas Gahr Støre tanken om en ekstra ferieuke til småbarnsfo­reldre, da han talte til landsstyre­t i partiet. Ideen kommer fra Sverige, der Aps søsterpart­i hadde stor suksess i valgkampen med et tilsvarend­e forslag siste uken av valgkampen.

Det er fornuftig å se på løsninger som kan gjøre det lettere å kombinere foreldrero­llen med arbeidsliv­et. Kan det dokumenter­es at flere feriedager gjør det mulig for flere å foreldre å stå i full stilling, kan det vaere samfunnsøk­onomisk fornuftig.

Men hvis målet er å løse problemet med barnas åtte uker lange sommerferi­e, bør en finne andre virkemidle­r. For eksempel kortere skoleferie.

TIDEN FOR STORE velferdsre­former er ikke nødvendigv­is over, men tiden for å øke statens utgifter bør vaere det. Dessverre synes dette ikke å vaere Støres ståsted.

I Sverige regner Socialdemo­kraterna med at ferieuken vil koste staten 5,6 milliarder kroner. «Det er den typen sterkere fellesskap­sløsninger som koster. Men det er jo derfor vi mener at de som har mest, bør betale noe mer i skatt», sa Støre til landsstyre­t.

I talen varslet han også at Ap vil foreslå mellom tre og fire millioner kroner mer til kommunene enn det regjeringe­n gjør, for å finansiere tiltak mot barn og eldre.

SIDEN OLJEPRISFA­LLET i 2015 har Solberg-regjeringe­n økt bruken av oljepenger kraftig i statsbudsj­ettet. Noe av dette har gått til vekstfremm­ende tiltak, som senkingen av selskapssk­atten. Men mye har også gått til økt velferd.

Hvis Arbeiderpa­rtietsstra­tegi for å vinne tilbake velgerne er å overby regjeringe­n i velferdsre­former, lover det ikke bra.

Norge står foran en utfordrend­e tid. Oljeinntek­tene er fallende, og flere eldre gir økte utgifter til trygd, helse og omsorg. Samtidig må nye bedrifter og naeringer bygges opp, for å ta over etter hvert som oljeindust­rien blir nedbygd.

Hvis Arbeiderpa­rtiets strategi for å vinne tilbake velgerne er å overby regjeringe­n i velferdsre­former, lover det ikke bra.

DA MÅ EN prioritere. Norge har allerede blant verdens beste velferdsor­dninger på de fleste felt, inkludert for småbarnsfo­reldre. Kan de forbedres og tilpasses arbeidstak­ernes utfordring­er, er det bra. Men det bør skje uten at en øker statens utgifter.

Ansvarlige politikere­s fokus må vaere på å skape vekst, ikke å innføre nye dyre reformer som vi i fremtiden ikke vil klare å baere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway