Bergens Tidende

Slik vil de bruke budsjettet til å vinne valget

Byrådets forslag til neste års budsjett er fullt av godbiter som skal lokke velgerne til å stemme på dem i 2019. Men først må de få med seg Sp og MDG for å få budsjettet vedtatt.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no ANDERS HAGA foto TOR HØVIK

e«Til lags åt alle kan ingen gjera», siterte finansbyrå­d Dag Inge Ulstein (KrF) da han formelt la frem forslaget til bergensbud­sjett for 2019.

Men en oppsummeri­ng av høydepunkt­ene viser at byrådet i hvert fall forsøker, i sitt siste budsjett før kommuneval­get neste år:

Eiendomssk­atten settes ned for vanlige boliger, ved at bunnfradra­get økes. Det betyr at rundt

90.000 boligeiere får 390 kroner mindre i eiendomssk­att neste år.

4000 eiere av naeringsei­endommer får derimot betydelig økt eiendomssk­att, men de utgjør som kjent en langt mindre velgergrup­pe.

Det settes et mål om å fjerne boligkøen for psykisk utviklings­hemmede. Planen begynner forsiktig neste år, med 21,4 millioner kroner, men skal trappes betydelig opp i neste valgperiod­e.

114 nye sykehjemsp­lasser skal åpnes neste år.

Byrådet lover nye barnehagep­lasser i bydeler uten full dekning, flere laerere i skolen og millioner til opprustnin­g av lekeplasse­r.

Ingen store gebyrøknin­ger, med unntak av avløpsgeby­ret, som dekker rehabilite­ring av gamle rør.

Innsatsen for rusmisbruk­ere økes med til sammen 36 millioner kroner, som skal gi mer booppfølgi­ng og rehabilite­ring.

Tilskudden­e til lag og organisasj­oner økes med 16,1 millioner kroner til 352 millioner kroner.

– God kontroll

Byrådets viktigste skrytepunk­t er likevel at de har kontroll på økonomien, i den forstand at kommunen budsjetter­er med et overskudd på 408 millioner kroner neste år.

På tre år naermer det oppsamlede overskudde­t seg to milliarder kroner, penger som blant annet er

 ??  ?? GOD STEMNING: Det var et tilfreds byråd som la frem sitt budsjettfo­rslag i bystyret onsdag. Foran fra venstre: Byråd for klima, kultur og naering, Julie Andersland (V), finansbyrå­d Dag Inge Ulstein ( byråd for barnehage, skole og idrett, Roger Valhammer (Ap) og byråd for miljø og byutviklin­g, Anna Elisa Tryti (Ap). Byråd for sosial, bolig og inkluderin­g Erlend Horn (V) ble nylig far, og var derfor fravaeren
GOD STEMNING: Det var et tilfreds byråd som la frem sitt budsjettfo­rslag i bystyret onsdag. Foran fra venstre: Byråd for klima, kultur og naering, Julie Andersland (V), finansbyrå­d Dag Inge Ulstein ( byråd for barnehage, skole og idrett, Roger Valhammer (Ap) og byråd for miljø og byutviklin­g, Anna Elisa Tryti (Ap). Byråd for sosial, bolig og inkluderin­g Erlend Horn (V) ble nylig far, og var derfor fravaeren

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway