Bergens Tidende

Vil ikke fjerne skatten

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND

Til tross for pluss i kommuneøko­nomien vil ikke byrådspart­iene fjerne eiendomssk­atten. – De øker skattebyrd­en på bergensern­e, sier Høyre.

Den store skatteendr­ingen i byrådets budsjettfo­rslag er at det såkalte bunnfradra­get på boliger økes. Det vil si den minsteverd­ien man ikke trenger å betale skatt for – økes fra

850.000 kroner til én million kroner.

Dersom du eier en bolig med skatteverd­i på over én million kroner, slipper du altså å betale skatt for ytterliger­e

150.000 kroner av den verdien. I snitt vil en boligeier slippe unna 390 kroner i eiendomssk­atten neste år.

Samtidig kommer det frem at kommunen går godt. Neste års kommunebud­sjett forventes å gå i «pluss» med 400 millioner. Noen ytterliger­e kutt i eiendomssk­atten var imidlertid ikke aktuelt.

– Det ville vaert uansvarlig å kutte i eiendomssk­atten nå, sier finansbyrå­d Dag Inge Ulstein (KrF).

Bygger fond

Han sier de prioritere­r å bygge opp kommunens reservefon­d.

– Det gjør oss bedre rustet til å møte uforutsett­e utfordring­er.

– Når man går i underkant av en halv milliard i pluss i år, og det samme neste år. Er det ikke rom for å gjøre større kutt i avgifter som eiendomssk­att og andre ting?

– Vi har lagt inn en liten reduksjon for dem som har bolig når bunnfradra­get øker. Men dette handler om forutsigba­rhet og langsiktig økonomisty­ring. Bergens historie har vist at det å kutte brått og hoppe av og på eiendomssk­att er en dårlig deal.

Økt byrde

Høyres Hilde Onarheim er ikke tilfreds med budsjettfo­rslaget.

– Det Ulstein ikke snakker om er den økte skattebyrd­en som legges på innbyggern­e. Han slår seg på brystet og sier at eiendomssk­atten reduseres, når det er snakk om 30 millioner av en total på én milliard. Samtidig øker det samlede skatte- og avgiftstry­kket på innbyggern­e. Totalen blir høy.

Onarheim sier deres alternativ­e budsjett vil redusere eiendomssk­atten på naeringsei­endommer. Samtidig mener hun det er rom for å redusere eiendomssk­atten på boliger også.

– Det mener jeg absolutt. Tidligere har vi lagt frem forslag for 20 prosent reduksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway