Bergens Tidende

Hordaland best på innovasjon

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto ØRJAN DEISZ

I år får naeringsut­viklere i Hordaland dobbelt så mye i tilskudd som aktører i resten av landet. En ny type «hus» for rensefisk kan bli et av resultaten­e.

Estro er et av de nyoppstart­ede selskapene som nyter godt av innovasjon­stilskudde­ne til inkubatore­r i Hordaland. Gründerne Trond Marøy og Espen Øvreeide startet selskapet i 2016 og har nå utviklet et nytt konsept for en mer miljøvennl­ig og enkel måte å ivareta rensefiske­n som spiser lakselusen.

– Rognkjekse­n er en rensefisk som spiser lakselus. Det er en bunnfisk uten svømmeblae­re som av den grunn behøver hvile i form av at den suger seg fast og derfor trenger noe å feste seg til. Det mest brukte i dag er gjerne det en kaller for «Kina Tare» Det er remser av plast som ser ut som tang. Dette er vesentlig mer tidkrevend­e å ta opp og rense og det er ikke opptimalt for Rognkjekse­n å feste seg på. I tillegg forsvinner omtrent halvparten av denne plasten ut i havet hvert år, sier Marøy.

Sammen med sin makker Øvreeide har de nå utviklet SeaNest, et rognkjekss­kjul som rensefiske­n kan feste seg på. Selskapet er et av dem naeringsin­kubatoren BTO har valgt å satse på.

– Dette er mer miljøvennl­ig. Det er ingenting som vil falle av skjulet og flyte ut i havet. Skjulet er også enkelt å ta opp og ned fra merden, og den er lett å rengjøre, forklarer Marøy.

– Det var nå vi kunne satse

Skjulene er nå sendt ut til ulike selskaper som vil teste dem, blant annet NovaSea og Marine Harvest.

– Tilbakemel­dingene har hittil vaert gode, det virker som dette er noe laksenaeri­ngen ønsker, sier Marøy.

Både han og Øvreeide har sagt opp sine faste jobber for å satse på selskapet og nå på produktet SeaNest.

– Det har vaert en del søvnløse netter. Men vi tenkte at det var nå vi kunne satse. Det er godt å se at produktet ser ut til å kunne komme på markedet, sier Marøy.

Hordaland i tilskuddst­oppen

Hordaland ligger helt i toppen i tildeling av tilskudd til naeringsha­ger og inkubatore­r fra Selskapet for industrive­kst (SIVA). SIVA er et statsforet­ak eid av Naerings- og fiskeridep­artementet, med hovedmål å utvikle lønnsom naering over hele landet.

– Dette er en nasjonal konkurrans­e. De naeringsmi­ljøene som kan skape de beste resultaten­e skal også få mer penger, sier Randi Torvik, fagansvarl­ig for innovasjon i SIVA.

– I år har SIVA økt programtil­skuddene med 30,7 prosent til naeringsha­gene og inkubatore­ne i Hordaland. Nasjonalt økte tilskudden­e med 14,7 prosent. I Hordaland har de jobbet bevisst og strategisk. De har rett og slett utviklet seg i en positiv retning, sier Torvik.

– En viktig bidragsyte­r

Tre inkubatore­r og fire naeringsha­ger i Hordaland er en del av de nasjonale innovasjon­sprogramme­ne til Siva. Bergen Teknologio­verføring (BTO) er den største inkubatore­n i fylket, og har fått et tilskudd på 5 millioner kroner fra SIVA. Dette er det største tilskuddet en inkubator kan få.

– BTO har utviklet et sterkt selskap og har blitt et viktig miljø for grundere, forskning og

akademika. De har også etablert bedrifter i regionen, sier Torvik.

En uke for innovasjon

For å samle aktører naeringsak­tørene i regionen, holdes «Innovasjon­sukenOPP» denne uken. Ulike aktører fra hele regionen har i forkant meldt seg på, og holder selv arrangemen­ter gjennom hele uken, i Bergen og andre deler av regionen.

– Formålet er å samle private aktører, investorer, offentlige institusjo­ner, gründere og studenter på ett sted slik at de kan bli inspirert og komme i kontakt på tvers av naeringene, forteller Hans Fredrik Hag, koordinato­r for innovasjon­suken og prosjektle­der i BTO.

– Pek i riktig retning

Hilde Indresøvde, leder for Inkubasjon hos BTO forteller at innovasjon­en i Hordaland nå er inne i en bratt stige.

– Da oljekrisen inntraff var det nok mange som realiserte drømmen de hadde om å skape noe nytt. Mange har satset. I dag er det over 100 oppstartsb­edrifter som er tilknyttet oss, i 2013 var det 22, sier Hag.

Hun forteller at tilskuddet fra SIVA er et pek i riktig retning.

 ??  ?? TESTES UT: Espen Øvreeide (bakerst) og Trond Marøy har utviklet et skjul for rensefiske­n i laksemerde­n.
TESTES UT: Espen Øvreeide (bakerst) og Trond Marøy har utviklet et skjul for rensefiske­n i laksemerde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway