Bergens Tidende

Mener de har tatt et stort skritt mot fred

-

Nord-Korea og Sør-Koreas ledere har inngått en rekke nye avtaler og vil blant annet samarbeide om en OL-søknad. Spørsmålet er om det er nok for USA.

Tonen var hjertelig og smilene brede da Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in onsdag la frem en felles erklaering etter toppmøtet i Pyongyang.

Begge mener at de har tatt et stort skritt mot fred og full atomnedrus­tning ved å inngå en rekke nye avtaler som både omhandler sikkerhets­spørsmål og nedrustnin­g, samt tiltak for å bedre kontakten og samarbeide­t mellom de to landene.

– Vi er blitt enige om å gjøre Nord-Korea til et fredens land som er fritt for atomvåpen og atomtrusle­r, sa Kim da han holdt pressekonf­eranse sammen med Moon utenfor gjestehuse­t der den sørkoreans­ke presidente­n bor under det to dager lange oppholdet.

Kim har blant annet lovet permanent nedleggels­e av NordKoreas viktigste atomanlegg hvis USA svarer med tilsvarend­e tiltak. Han åpner også for å la internasjo­nale observatør­er overvåke nedleggels­en av et testanlegg for raketter og en utskytings­rampe.

De to landene vil også forsøke å jobbe fram en felles søknad om å arrangere sommer-OL i 2032, samt samarbeide om sommer-OL i Japan i 2020.

Møtet i Pyongyang er blitt fulgt med argusøyne i Washington der en del republikan­ere frykter at Moons tilnaermin­g er for myk.

Mens president Donald Trump skriver på Twitter at de to har inngått noen «spennende avtaler», er den republikan­ske senatoren Lindsey Graham langt mer skeptisk. I en Twittermel­ding uttrykker han frykt for at toppmøtet kan undergrave utenriksmi­nister Mike Pompeo og FN-ambassadør Nikki Haleys forsøk på å legge mest mulig press på Nord-Korea.

– Mens Nord-Korea har sluttet å teste missiler og kjernfysis­k utstyr, har de IKKE gått videre til atomnedrus­tning, skriver Graham.

Meningen er at samtalene mellom Moon og Kim også skal legge til rette for et nytt toppmøte mellom Kim og Trump. Ifølge det amerikansk­e nyhetsbyrå­et AP er det imidlertid usikkert om resultatet er godt nok til at Trump kan ta opp stafettpin­nen der Moon etterlot den.

Mens amerikaner­ne krever full atomnedrus­tning uten betingelse­r, har Nord-Korea først ønsket en erklaering om at Koreakrige­n formelt er avsluttet. Verken Moon eller Kim nevnte imidlertid dette kravet onsdag.

 ?? BERGENS TIDENDE/POLITIKEN
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? NYE AVTALER: Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un kunne i går legge frem en rekke nye avtaler som både omhandler sikkerhets­spørsmål og nedrustnin­g.
BERGENS TIDENDE/POLITIKEN FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX NYE AVTALER: Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un kunne i går legge frem en rekke nye avtaler som både omhandler sikkerhets­spørsmål og nedrustnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway