Bergens Tidende

Idlib jubler, men analytiker­ne er skeptiske

Innbyggern­e i Syrias siste opprørskon­trollerte provins håper opprettels­en av en demilitari­sert sone vil bringe fred. Men analytiker­e er skeptiske.

- NILS INGE KRUHAUG, NTB utland@bt.no

eRusslands president Vladimir Putin og hans tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å etablere en demilitari­sert sone i Idlibprovi­nsen, som skal patruljere­s av russiske og tyrkiske styrker.

Den 15–20 kilometer brede sonen skal innen 15. oktober opprettes langs fronten mellom syriske regjerings­styrker og opprørere. Avtalen støttes av president Bashar al-Assad og hans regime.

Ifølge avtalen skal opprørerne i Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sterke bånd til al-Qaida og kontroller­er rundt

60 prosent av provinsen, trekke seg ut av sonen. De anslagsvis

10.000 HTS-opprørerne er imidlertid ikke del av avtalen, og det er uklart om de forlater området uten kamp.

Mer moderate opprørere som støttes av Tyrkia, får ifølge Tyrkias utenriksmi­nister Mevlut Cavusoglu bli vaerende i den demilitari­serte sonen, mot at de gir slipp på tunge våpen og nøyer seg med håndvåpen.

Lettelse

Idlib-provinsen er hjem for rundt 3 millioner mennesker, rundt halvparten av dem internflyk­tninger og mange av dem opprørere og deres familiemed­lemmer som er tvangsevak­uert fra områder som det siste året er gjenerobre­t av syriske regjerings­styrker.

De siste ukene har frykten for en massiv militaerof­fensiv fra syriske regjerings­styrker og deres allierte økt, og mandagens nyhet om avtalen mellom Russland og Tyrkia var derfor et lyspunkt.

– Det har hersket en generell atmosfaere av lettelse i idlib etter mandagens kunngjørin­g, forteller aktivisten Mustafa Dahnoun.

 ??  ?? JUBELSCENE­R: Idlibs innbyggere tok i mot nyheten om den demilitari­serte sonen med jubel i gatene. I følge avtalen som er inngått mellom Russland og Tyrkia, skal sonen etaableres innen 15.
JUBELSCENE­R: Idlibs innbyggere tok i mot nyheten om den demilitari­serte sonen med jubel i gatene. I følge avtalen som er inngått mellom Russland og Tyrkia, skal sonen etaableres innen 15.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway