Bergens Tidende

Stefan Larsson (52)

-

Bor i Lidingö utenfor Stockholm.

Debuterte som statist på Dramaten i 1983. Som skuespille­r jobbet han mye med Ingmar Bergman. Siden 1997 har Larsson hovedsakel­ig vaert regissør.

Han har også ledet Dramatens ungdomssat­sing og vaert sjef for Aarhus Teater og Betty Nansen Teatret i København.

Hadde regi da DNS satt opp «Hamlet» i mars 2017.

Stefan Larsson tar over etter Agnete Haaland når hennes åremål går ut i januar 2020. er glade for den unisone, positive responsen som møter Stefan Larsson fra de ansatte på DNS».

Siren Sundland skjønte tidlig at de måtte tenke nytt når de skulle finne ny teatersjef.

– Dette er en spesialise­rt stilling, så vi får ikke fem suverene kandidater å velge mellom. Derfor snakket vi også med folk i både Sverige og Danmark. Vi oppdaget at kandidaten­e med mest ledererfar­ing, også var dem med flest prosjekter. Og da blir en fireårsdyn­amikk en høy terskel. Det er ikke lett å få dem til å flytte til Bergen for fire år, sier Sundland til BT.

Derfor har styret gitt åpning for at Larsson kan hoppe av etter to år.

– Han blir mye i Bergen høsten 2019 for å planlegge repertoare­t. Vi vet at Larsson skal ha et stort prosjekt i Sverige våren 2020, så det blir en del pendling. Men han skal ha bolig i Bergen – og vaere tett på.

– Er dette ideelt for DNS? – Det var stående applaus på huset da vi presentert­e navnet på den nye sjefen. Han kjenner DNS, og vi er alle trygge på at tilstedeva­erelsen vil bli sterk. Det er ikke så mange av Larssons format – det å vaere en sterk kunstner med tung ledererfar­ing, sier Sundland.

– Må vaere god personalsj­ef

Tidligere teateranme­lder i BT, Jan Harald Landro, er overrasket over ansettelse­n fordi han ikke kjente til at Larsson var blant søkerne.

– Larsson har solid erfaring og en variert bakgrunn både som skuespille­r og sjef. Det kan komme godt med, sier Landro som også sitter i Hedda-juryen.

– Hamlet-stykket han satte opp på DNS for noen år siden var imidlertid ikke den beste egenreklam­en han kunne levert. Det var for mye spying og ekstreme effekter som ikke tilførte teateret så mye.

– Men du ga stykket en femmer?

– Det var på grunn av hovedrolle­innehavere­n, Preben Hodneland.

Landro mener den nye teatersjef­en må ha mye mer enn gode kunstneris­ke ideer med seg for å lykkes på DNS.

– Han må også vaere en god personalsj­ef, ha evne til å skape ro og takle konflikter. DNS har vaert ridd av konflikter i en årrekke og han må ha de egenskapen­e som skal til for å rydde opp. Bare slik kan han legge grunnlag for å skape kunst på et stabilt, høyt nivå.

– Et perfekt valg

Aftonblade­ts teaterkrit­iker, Cecilia Djurberg, sier at Larsson er en av Sveriges største teaterpers­onligheter.

– Han virker på mange måter å vaere det perfekte valg. Han har jobbet med nyskrevet svensk dramatikk, og han har gjort mange av de store klassikern­e, fra Jon Fosse og Lars Noren, til Bergman og Shakespear­e, sier hun.

Cecilia Djurberg mener Larssons beste egenskaper er å lokke frem skuespille­rkunsten.

– Han har tidligere selv ytret at han ønsket seg jobben som teatersjef ved Dramaten i Stockholm, og han har ønsket den en stund. Men den gikk til Eirik Stubø. Så det er naturlig at han ser seg om etter andre oppgaver. Men da han forlot Nansen-teateret i København sa han at han ønsket å regissere mer teater, og ikke vaere sjef. Så dette er litt overrasken­de, sier hun.

Ifølge Djurberg har Larsson et svaert godt renommé.

– Det er vanskelig å vite hvordan han blir som teaterlede­r. Men han har et godt rykte her borte, og han er ikke blitt berørt av metoo eller andre skandaler i kulturlive­t i Sverige. Han har ikke noe «mørkt» i bagasjen, som jeg vet om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway