Bergens Tidende

Å ha fast lege gjør en forskjell

- NIELS SAABY HANSEN

Fastlege, Ytrebygda legekontor i Bergen har økt de siste 10 årene, med samme antall pasienter å betjene.

Resultatet har blitt at det er pensjonsmo­dne fastleger i Bergen som ikke blir avløst av nye leger. Stillingen­e må lyses ut igjen, uten kvalifiser­te, norsktalen­de søkere. Jeg jobber på legekontor med unge fastlegevi­karer. Disse ønsker ikke å bli fastleger videre fordi den arbeidsmes­sige og økonomiske byrden er for stor. Og dette er leger som liker de faglige deler av fastlegejo­bben.

JA, MEN ER DET så viktig å ha en lege som er fast og som du kjenner over flere år? Kan vi ikke gå til et drop in-legesenter eller få legetjenes­ten via Skype, og vi blir akkurat like friske?

Nei, det ser ikke slik ut. Og det er sist dokumenter­t og omtalt av Norsk Helseinfor­matikk, som 13. september skriver:

«Å gå til samme lege hver gang øker overlevels­en. En studie publisert i tidsskrift­et BMJ Open viser at det å holde seg til en og samme lege hver gang du trenger legehjelp, reduserer risiko for tidlig død. 82 prosent av studiene som ble gjennomgåt­t, viser at det er betydelig redusert risiko for tidlig død blant dem som oppsøker samme lege når de trenger hjelp.» JEG HÅPER AT de som bestemmer og prioritere­r innen helse i dette landet, har fått med seg at denne undersøkel­sen viser helsegevin­st av en fastlege. De som leser dette og ikke vil miste sin faste lege, kan kontakte sin «fastpoliti­ker» og fortelle hva de ønsker seg i fremtiden. Det er trist hvis ordningen med en fast allmennleg­e til alle innbyggere forsvinner på grunn av manglende politisk vilje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway