Bergens Tidende

Olav kom på besøk på Voss

-

Alt dette har blitt gode historier i Laerum-familien, og skuespille­r, forfatter og litteratur­formidler Adele Laerum Duus bruker alle anekdoter knyttet til ståheien rundt det kongelige besøket for alt det er verdt. Nå lanserer hun både billedboke­n «Farmors kongehus» og figurteate­r for barn basert på boken.

Doen kalte de «Pedersen»

Dette er tredje bildeboken hun sammen med illustratø­r Elisabeth Moseng gir ut, alle med doktorhuse­t som utgangspun­kt for historiene. Alle i slekten hennes har hørt om det rojale besøket, og spenningen før det kongelige følget ankom.

– De var nervøse før ankomsten. Men da han kom, dro han opp en skisokk, og sa: «Fru Laerum. Kunne de vaere så vennlig å stoppe denne sokken? Det er hull på tåen.»

Da pustet farmoren lettet ut, og konkludert­e med at han var jo bare et vanlig menneske. Men ekstraordi­naere tilstander i doktorhuse­t ble det jo disse dagene.

– Hele huset ble snudd på hodet. De måtte jo ha kokker og det ene og det andre. Hva serverer man en kronprins til frokost, for eksempel? Hvordan snakker man til ham? Må du neie?

Vertskapet bestemte seg i fall for at de ikke kunne si «doen» til den kongelige. Så de kalte avtredet for «Pedersen». Det fortsatte de med etterpå også.

– Som skuespille­r synes jeg at dette med regler og kutyme knyttet til en kongelig rolle er fryktelig interessan­t, sier Duus, som fredag har premiere på Barna Hus med teaterstyk­ket der hun utforsker disse rollene.

Kronprins Olav kom for øvrig tilbake til doktorhuse­t på Voss ti år seinere, da som konge. Og jammen dukket ikke Harald og Sonja opp også etter hvert. Den siste gangen med barna.

På kjøkkenet

Kronprins Haakon likte seg sammen med Adele Laerum Duus’ farmor, og en dag da han satt og dinglet med bena og skravlet med henne på kjøkkenet spurte hun ham:

– Hva skal du bli når du blir stor, da?

– Jeg skal bli konge, jeg.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? de hos dem under ski-NM på Voss i 1955.
FOTO: PRIVAT de hos dem under ski-NM på Voss i 1955.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway