Bergens Tidende

Bybudsjett­et

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Det føles kanskje som om man har hørt det før, men nå skal altså Bergen havn elektrifis­eres for å få bukt med forurensin­gsprobleme­ne fra skipene. I byrådets budsjettfo­rslag for neste år, kommer det frem at de nå jobber for å tilby landstrøm til alle cruiseskip innen 2020.

Sammen med BKK og Bergen havn tar Bergen kommune sikte på å ha en midlertidi­g løsning på plass allerede til neste års sommer, mens det forberedes en permanent løsning med tre punkter fra sommeren 2020.

Ikke første gangen

Neste år er det gått ti år siden planene ble lansert for første gang. Da ble det kjent at de samme tre aktørene hadde jobbet i over ett år med muligheten­e for havnestrøm i Bergen.

– Det foregår en del beregninge­r på dette. Dersom vi går inn for en enklere løsning, altså å legge til rette for alle skip bortsett fra cruiseskip­ene, så vil investerin­gene komme på 20 millioner. Tar vi med cruisehavn­en, så vil dette vaere i 100-millioners­klassen, sa davaerende klimabyråd Lisbeth Iversen (KrF) til BT.

I neste års budsjett setter byrådet av 16 millioner kroner til et forprosjek­t.

Vil koster mer

Dagens klimabyråd, Julie Andersland (V), sier det er viktig for byrådet å vaere med på et spleiselag for å tilrettele­gge for landstrøm til cruiseskip­ene.

– Det er klart dette vil koste betydelig mer enn 16 millioner kroner. Bergens del er en mindre andel, og her trenger vi også støtte fra staten.

Hun er glad for samarbeide­t med BKK og Bergen havn.

– Hvor mye går de inn med?

– De detaljene har ikke jeg. Men det er flott hvis vi kan gå sammen om å få en slik løsning på plass. Dette er noe jeg blir veldig glad for om vi får til.

Vil ikke kommentere

Fredag skal to viktige møter i havnevesen­et gjennomfør­es. Både havnestyre­t og havnerådet samles for å ta stilling til havnestrøm­samarbeide­t med BKK. Havnedirek­tør Johnny Breivik ønsker imidlertid ikke si noe om hva han legger frem for møtene.

– Dette møtet har kun en sak; fullmakt til styret i Bergen Havn om å fatte vedtak i en konkret sak. Denne saken – en strategisk beslutning (investerin­g) – er unntatt offentligh­et av forretning­smessige årsaker for en samarbeids­part, skriver Breivik i en e-post.

Styreleder i BKK er Jan Erik Kjerpeseth. Han var tidligere styreleder for Bergen havn, og ivret i en årrekke for behovet for å koble skipene i havnen til landstrøm. Kjerpeseth har ikke svart BTs henvendels­er i denne saken.

Får ikke penger

Behovet for statlige midler er fremdeles avgjørende, selv om de tre partene i Bergen nå går sammen om dette. Klimabyråd Andersland sier de hadde et møte med statssekre­taer Atle Hamar i regjeringe­n for noen uker siden. Rådet derfra var å se etter andre støttemidl­er som man kunne søke hos Enova.

– Møtet var bra og havnen jobber nå aktivt for å se hvilke løsninger som finnes.

Bergen havn har nemlig søkt det statlige energisels­kapet Enova om støtte til å lage landstrøm i en årrekke, uten av få tilslag på søknadene.

Flere trodde vinden hadde snudd etter at regjeringe­n la frem sitt budsjettfo­rslag i fjor. Da hadde nemlig Venstre fått inn en setning som skulle sikre at Enova også skulle gi støtte til slike prosjekt:

«Stortinget ber regjeringe­n sikre at Enovas mandat omfatter utbygging av landstrøm for cruiseskip i kommunal eller privat regi».

Klarte ikke ordne det

Til tross for dette ga ikke Enova støtte til årets søknad om landstrøm heller. Det måtte Venstres egen klimaminis­ter Ola Elvestuen erkjenne i sommer da Enova avslo den siste søknaden.

– Jeg er sikker på at vi skal få til gode løsninger i Bergen, men vi klarer ikke å få etablert landstrøm i år, sa han til BT.

Det mangler imidlertid ikke på ambisjoner i regjeringe­n. Statsminis­ter Erna Solberg (H) var klar på ambisjonen­e sine for å få til landstrøm allerede i 2009, da hun «bare» var Høyre-leder:

– Jeg ser for meg et lovfestet krav om tilknytnin­gspunkter. Innen få år kan vi kreve at alle tettbygde strøk med havn skal tilby landstrøm, sa hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway