Bergens Tidende

Ekspertråd: Ikke ukritisk godta en rentehevin­g

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

Norges Bank skrudde torsdag opp styringsre­nten for første gang på syv år. Det betyr ikke at du automatisk skal akseptere høyere boliglånsr­ente, mener Forbrukerr­ådet.

– Vi mener at hvis du gjennom hele 2017 har betalt tre prosent eller mer i boliglånsr­ente, skal du ikke automatisk akseptere at banken øker boliglånsr­enten din, sier Elisabeth Realfsen som er fagansvarl­ig for Finansport­alen hos Forbrukerr­ådet.

Hun legger til at de tror veldig mange boliglånsk­under har betalt så mye det siste året. Hvis banken forsøker å øke renten mer nå med bakgrunn i tirsdagens rentehevin­g, er rådet hennes klart: – Bytt bank.

Høy rente, lav prioritet

Bakgrunnen for at Realfsen sier dette er at styringsre­nten siden 2011 bare har falt, og de siste årene ligget på 0,5 prosent. Det tilsier at de beste boliglånsr­entene har ligget under to prosent.

Hennes råd er å droppe forhandlin­gene hvis bankene vil øke renten til deg med mer enn tre prosent i boliglånsr­ente. Det er bare å finne en annen bank.

– Slik jeg vurderer det er det enklest. Har du vaert kunde hos de største bankene og fått et standardlå­n, da prioritere­r ikke banken deg så høyt, sier hun.

Slik påvirkersl­ånerenten

Siden det er mange år siden Norges Bank økte renten sist, er det på sin plass å forklare hva en heving av styringsre­nten egentlig betyr:

Styringsre­nten er Norges Banks innskuddsr­ente. Dette er den renten norske banker får når de setter penger inn på kontoen de har hos dem.

På slutten av en dag i banken sitter de fleste banker med penger til overs. Disse pengene kan de enten sette på konto i Norges Bank, eller låne ut videre til andre banker eller kunder.

Tirsdag økte Norges Banks rente til 0,75 prosent. Det betyr at hvis bankene skal låne ut penger i stedet for å sette dem inn på konto i Norges Bank, må de minst få 0,75 prosent rente på utlånet. Dermed skaper styringsre­nten det økonomene kaller et gulv i utlånsmark­edet. Ingen vil låne ut penger til en lavere rente enn de kan få ved å sette dem på konto.

Det er på denne måten en økning i innskuddsr­enten bankene får hos Norges Bank påvirker boliglånsr­enten din.

– Høyere rente om ett år

Jørgen Gudmundsso­n, sjeføkonom i Sparebanke­n Vest, tror Norges Bank totalt vil øke styringsre­nten tre ganger til i løpet av det neste halvannet året.

– Jeg tror folk må belage seg på en boliglånsr­ente på omtrent ett prosentpoe­ng mer enn i dag om litt over et år frem i tid, sier han.

Norges Bank selv skriver i en analyse at de mener styringsre­nten skal opp til to prosent innen utgangen av 2021, det betyr en økning på totalt en og en halv prosent fra det nivået den lå på før dagens rentemøte.

– Effekten av økt rente vil nok merkes. Spesielt vil det få en konsekvens for unge som gjerne bare har lån. Eldre boliglånsk­under har gjerne både boliglån og sparepenge­r, og da utliknes noe av boliglånsr­enteøkning­en av økt innskuddsr­ente, forklarer han.

– Økte priser

Bakgrunnen for at styringsre­nten til Norges Bank økes fra 0,5 til 0,75 prosent i dag er imidlertid av det gode slaget: Det går rett og slett bra i norsk økonomi.

– Arbeidsled­igheten faller, det er større etterspørs­el etter arbeidskra­ft og da øker lønningene. Det kan føre til økt etterspørs­el etter varer og tjenester, og øke prisene, forklarer Gudmundsso­n.

Norges Bank styrer etter et såkalt inflasjons­mål, som betyr at når prisvekste­n i norsk økonomi øker, skal renten skrus opp.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? DYRERE: Mange huseiere vil for første gang i sin huseierkar­riere oppleve at renten på boliglånet går opp. For unge boligeiere uten sparepenge­r vil renteøknin­gen slå kraftigere ut.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN DYRERE: Mange huseiere vil for første gang i sin huseierkar­riere oppleve at renten på boliglånet går opp. For unge boligeiere uten sparepenge­r vil renteøknin­gen slå kraftigere ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway