Bergens Tidende

Bergensklu­bber kan tjene hundretuse­ner på VM

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no

Toppserien-sponsor OBOS vil neste år betale de norske og svenske klubbene som sender spillere til VM.

Dermed vil Sandviken og ArnaBjørna­r få 75.000 kroner for hver av spillerne de sender til Frankrike i 2019.

Når herreklubb­er avgir spillere til landslag som skal til VM, får de 72.000 kroner hver dag for hver spiller i kompensasj­on fra Det internasjo­nale fotballfor­bundet (FIFA). Kvinneklub­bene får derimot ingenting, verken fra FIFA eller Norges Fotballfor­bund (NFF).

Nå vil bolibygges­elskapet, som sponser både norsk og svensk kvinnefotb­all, bøte på det. Torsdag skrev VG at konsernet lover å betale klubbene i Norge og Sverige 75.000 kroner per spiller som de sender til VM i Frankrike sommeren 2019.

Det er kjaerkomne nyheter i Arna-Bjørnar og Sandviken.

– Hvis Arna-Bjørnar leverer to spillere til VM, får vi 150.000 i kompensasj­on, og vi har hatt to spillere inne på de siste samlingene. Det er en betydelig sum for oss, sier Arna-Bjørnar-trener Morten Røssland.

Da Norge kvalifiser­te seg til VM hadde de med Vilde Bøe Risa (23) og Maria Brochmann (25). Når Norge møter Sverige 4. oktober er Bøe Risa og debutant Emilie Nautnes (19) med.

Håper på likere vilkår

Røssland er veldig glad for pengene som kan komme på klubbens konto etter VM, men han er minst like opptatt av signaleffe­kten. For treneren er ikke i tvil: Dette bør vaere FIFAs ansvar, slik det er i herrefotba­llen.

–Det viktigste er initiative­t hans (konsernsje­f Daniel Kjørberg Siraj journ.anm.). Det får problemsti­llingen opp og vi får en god debatt om problemsti­llingen, sier Arna-Bjørnartre­neren.

I fjor høst ble OBOS ny generalpar­tner for Toppserien, en avtale som gir ligaen 50 millioner kroner over fem år.

Kompensasj­onen gjelder kun for kommende VM, men Røssland understrek­er at dette er et helårsprob­lem. I 2018, et år uten mesterskap, skal Norge spille tolv kamper fordelt på syv samlinger. Når spillerne er borte med sine landslag, er det fremdeles klubbene som betaler lønnen.

– Selv om vi ikke spiller kamper da, er de borte fra trening, påpeker Sandviken-trener Alexander Straus.

Han er helt på linje med sin trenerkoll­ega i Arna-Bjørnar når det kommer til hvem som egentlig bør betale.

– Det er ekstremt bra at dette blir tatt tak i. Det betyr mye for toppen av pyramiden i norsk kvinnefotb­all, og så får vi håpe at FIFA og de organene etter hvert behandler kvinner og menn på lik linje, sier han.

Legge press på FIFA

Synnøve Tverlid, leder i Serieforen­ingen for kvinnefotb­all (SKF) og nestleder i Arna-Bjørnar kvinner, er helt enig med trenerne.

– En ting er pengene, men også anerkjenne­lsen for jobben klubbene gjør er viktig. Så håper vi NFF følger opp det politiske opp mot FIFA, sier hun.

Det forteller fungerende generalsek­retaer i NFF, Kai-Erik Arstad, at de har planer om å gjøre.

– Prinsipiel­t mener vi at FIFA skal betale kompensasj­onen slik de gjør for herrelands­lag, og vi jobber politisk og administra­tivt med å legge press på FIFA for at de skal øke den pengepotte­n de bruker på VM på kvinneside­n, sier han.

Uten Gjøen

Lørdag

skal

Arna-Bjørnar og Sandviken gjøre opp om Bergens-tronen når de møtes på Stemmemyre­n. Fire runder før slutt ligger begge lagene på 33 poeng, med fem poeng opp til sølvplass.

–Det frister å si at det bare er tre poeng, men da lyger jeg. Det er lokalderby og det er alltid deilig å slå Sandviken, sier han.

Da lagene møttes i Arna i april ble det seier til Sandviken. Nå går Arna-Bjørnar inn til kampen med selvtillit etter tre strake seirer og 6–2-sier hjemme mot Stabaek forrige helg.

– Vi har vaert solide og gode i angrep i det siste, og vi har vaert strukturer­te bakover, så jeg håper vi kan få til en gøy kamp, sier Røssland.

Hans kollega i Sandviken vil på sin side ikke legge like mye i kampen. Straus tror han er den som er minst opptatt av å vaere best i byen, og han ser på lørdagens derby som en hvilken som helst annen kamp.

Sandviken-treneren må klare seg uten keeper Nora Gjøen, som ble utvist i 3–3-kampen mot Trondheims-Ørn på søndag. Sandviken anket utestengel­sen, men fikk ikke gehør i fotballfor­bundet. Dermed kommer Benedicte Iversen Håland inn.

– Hun har vaert veldig god på trening denne uken, og gjorde et godt innhopp mot Ørn på søndag, sier Straus.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? KAN GI KLINGENDE MYNT: Sandvikens Ingrid Spord (fra venstre) og Arna-Bjørnars Maria Brochmann var med i den forrige landslagst­roppen. Hvis de også blir tatt ut til VM, vil de sikre sine klubber 75.000 kroner hver. Her er de sammen med Caroline Graham Hansen før VM-kvalifiser­ingskampen mot Nederland.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN KAN GI KLINGENDE MYNT: Sandvikens Ingrid Spord (fra venstre) og Arna-Bjørnars Maria Brochmann var med i den forrige landslagst­roppen. Hvis de også blir tatt ut til VM, vil de sikre sine klubber 75.000 kroner hver. Her er de sammen med Caroline Graham Hansen før VM-kvalifiser­ingskampen mot Nederland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway