Bergens Tidende

Havet

-

en dykkerattr­aksjon, sier Monica Bakkeli, som driver Gulen Dive Resort.

Kunstneren Bård Breivik har tidligere smykket ut en vegg på tingstedet. Bakkeli synes derfor det blir flott å få et verk av samme kunstner under vann.

– Det blir som å få et lite stykke Bergen, sier hun.

I Gulen skal søylene senkes ned på 25 meters dyp, der det er hvit sandbunn og rikt dyreliv.

– Bård Breivik var veldig interesser­t i livet under havet og kunne se på BBC-programmer i time etter time. Jeg er sikker på at han ville likt at søylene havnet her, sier Midling-Jenssen.

Hemmelig

Tidligere er det kjent at fem andre søyler skal legges på havbunnen på Båly i Lindesnes. Der har arkitektek­tkontoret Snøhetta tegnet en undersjøis­k restaurant. Søylene skal plasseres utenfor et gigantisk akvariumvi­ndu, og bli et kunstig rev for planter og fisk.

– Lene Midling-Jenssen kom til oss og spurte om vi var interesser­t i å bruke noen av søylene. Hun hadde en tanke om å begrave dem flere steder rundt norskekyst­en, og at de skulle vaere tilgjengel­ige for sportsdykk­ere. Vi synes det var en morsom historie, sier prosjektle­der i Snøhetta, Rune Grasdal.

Skjebnen til 13 av de 24 granittsøy­lene er nå kjent. Hvor de øvrige skal, vil ikke MidlingJen­ssen fortelle ennå.

Ville hatt dem på land

Kunsthisto­riker Gunnar Danbolt har tidligere tatt til ordet for at fire søyler bør stå igjen på Torgallmen­ningen.

– Det kommer ikke til å skje. Søylene er ødelagte, og baerer ikke taket over seg, sier Midling-Jenssen.

Morten E. Fredriksen, som er en ivrig samler av Bård Breiviks kunst, ville gjerne også hatt dem på land.

– Det er begrenset hvem som kan se dem under vann. Jeg skulle heller hatt de 24 søylene her ute på Spelhaugen i Fyllingsda­len, sier han – Hvorfor det?

– Jeg synes de er kule og så har jeg en drøm om å åpne et permanent galleri med hans kunst. Søylene tilhører på en måte Bergen. Breivik var herfra og det var vi som hadde den engasjeren­de debatten om «barbiebein­a», sier han.

Lene Midling-Jenssen sier at det blir lagt ut undervanns­bilder på hjemmeside­n underverke­ne.no/com, og at folk kan se dem der.

Ifølge henne vil alle søylestede­ne skiltes slik at dykkerne kan lese historien om de utskjelte søylene som ble reist i Bergens storstue og begravet i havets dyp.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SNØHETTA
FOTO: ERLING SVENSEN
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? Slik ser arkitekten­e for seg at undervanns­restaurant­en «Under» vil se ut når den er ferdig. Søylene til Bård Breivik vil plasseres diskret rundt på havbunnen utenfor det store glassvindu­et. BARBIEBEIN­A: Søylene utløste en heftig debatt da de ble reist i 1998. «Barbiebein­a» ble de kalt av kritikerne.
ILLUSTRASJ­ON: SNØHETTA FOTO: ERLING SVENSEN ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG Slik ser arkitekten­e for seg at undervanns­restaurant­en «Under» vil se ut når den er ferdig. Søylene til Bård Breivik vil plasseres diskret rundt på havbunnen utenfor det store glassvindu­et. BARBIEBEIN­A: Søylene utløste en heftig debatt da de ble reist i 1998. «Barbiebein­a» ble de kalt av kritikerne.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway