Bergens Tidende

En litteraer bragd fra begynnelse til slutt

-

Michelet har gitt liv til en side ved norsk krigshisto­rie som sannsynlig­vis ellers aldri ville blitt fortalt.

til å skape realistisk­e situasjone­r hvor informasjo­n og fakta inngår som naturlige ingrediens­er i fortelling­en.

GJENNOM ALLE bindene bestreber Michelet seg på å ligge så tett på faktiske hendelser som mulig, og en enorm mengde kildemater­iale ligger til grunn for denne romanserie­n.

Det som kanskje burde vaert løftet mer frem i lyset og hadde fortjent enda mer ros, er den kreative og fantasirik­e måten Jon Michelet har bearbeidet tung og faktaorien­tert krigshisto­rie.

I ROMANENE veksler Michelet mellom en rekke litteraere sjangre som skaper liv og troverdigh­et.

Det kommer brev og telegramme­r med ny informasjo­n. Halvor fører dagbøker som gir fortelling­en personlig karakter. For hvert av bindene skifter Halvor skip og nytt mannskap blir del av nye fortelling­er.

Siden rammen er andre verdenskri­g er spenningen til å ta og føle på, noe Michelet utnytter til fulle med diverse frampek og ytre dramatikk.

JON MICHELET hadde en helt spesiell forståelse for hvor plastisk romanforme­n kan vaere, og et egenartet talent for å utnytte denne plastisite­ten til å skape god litteratur.

Han kunne kunsten å skrive realistisk­e spenningsr­omaner, der leseren samtidig laerer om historiske hendelser.

I kjølvannet av all realismen får man nå og da følelsen av det ligger en lengsel mot det frie og franke sjømannsli­vet, og tilvaerels­en som vagabond.

 ??  ?? HELTENES FORFATTER: Med sikker hånd trekker Jon Michelet i ulike tråder som vever hendelser og mennesker fra de tidligere bindene inn i den siste fortelling­en om Skramstad, skriver Gro Jørstad Nilsen.
HELTENES FORFATTER: Med sikker hånd trekker Jon Michelet i ulike tråder som vever hendelser og mennesker fra de tidligere bindene inn i den siste fortelling­en om Skramstad, skriver Gro Jørstad Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway