Bergens Tidende

Fylkesvei delvis åpnet på Manger

-

Lørdag skal Kristelig Folkeparti­s ungdomspar­ti (KrFU) ta stilling til om moderparti­et bør gå inn i den sittende regjering. Det skjer samtidig som flere profilerte kommentato­rer melder at partileder Knut Arild Hareide denne høsten kan finne på å felle Solberg-regjeringe­n

– Disse analysene kjenner jeg meg ikke igjen i. Et sidebytte vil vaere mye mer dramatisk enn å gå inn i dagens regjering. Min opplevelse er at det er ganske bred enighet i KrF om at vi vil ha Erna Solberg som statsminis­ter, sier Jonas Sayed, fylkeslede­r i KrFUs største fylke, Rogaland.

Han advarer mot følgene om moderparti­et velger venstresid­en.

– Jeg frykter mange vil melde seg ut. I min kommune Sokndal sier mange at de ikke vil stå på liste før retningsva­lget et tatt. Det haster med å bli ferdig med prosessen. Folk vil vite hvor vi hører hjemme, sier Sayed.

Skal velge side

Bakgrunnen for den pågående diskusjone­n er at Knut Arild Hareide etter det katastrofa­le valgresult­atet i fjor varslet at KrF skal velge side. En pekepinn på hvordan det vil ende får vi når partileder­en tirsdag gir ut bok og fredag taler til sitt eget landsstyre.

Det er knyttet stor spenning til hva slags råd KrFU vil gi moderparti­et. Ikke overrasken­de er fylkeslage­ne i vest mest positivt til å gå i regjering med Frp. Dette er det området hvor partiet har størst oppslutnin­g.

– Vi ønsker at partiet skal gå i forhandlin­ger med dagens regjering. Målingen viser at vi taper til høyresiden og Sp. Det er et argument for at vi bør gå til høyre, sier David Pletten Aasgard, fylkeslede­r i Hordaland.

Statsminis­terbesøk

At denne helgens KrFU-landsmøte på Gardermoen betyr mye ble ekstra tydelig da statsminis­ter Erna Solberg fredag dukket opp på et noe overrasken­de besøk.

Besøket fikk Nikolai Berglund Skogen, som denne helgen kan bli valgt til nestleder i KrFU, til å reagere.

– Det er tydelig at det blir lagt opp til ren lobbyvirks­omhet for at vi skal inn i regjeringe­n hennes, uttalte han til NRK.

Både KrFU-leder Martine Tønnessen og de to avtroppend­e nestledern­e støtter at KrF går inn i dagens regjering. Det samme gjør også fylkeslede­rne i Agder og Møre og Romsdal.

– Jeg for min del ønsker en ikke-sosialisti­sk regjering med Erna Solberg som statsminis­ter, sier Hennig Holsvik fra Møre og Romsdal.

– Jeg tror vi vil møte veldig mye motstand hvis vi går til venstresid­en. Grasrota er mer høyrevendt enn venstreven­dt. Det må vi erkjenne, sier Hadle Rasmus Bjuland i Agder.

Ifølge Vårt Land er skepsisen mot å gå i regjering med Frp langt større utenfor Sørlandet og Vestlandet.

KrFU har tre representa­nter i KrFs landsstyre som samles fredag 28. september. Samme organ møtes på nytt 9. november – og innen den tid er forventnin­gen ifølge NTB at partileder Knut Arild Hareide er klar for å gi sin anbefaling til partiets veivalg.

Vi ønsker at partiet skal gå i forhandlin­ger med dagens regjering.

David Pletten Aasgard, fylkeslede­r i Hordaland.

 ??  ?? VIL MOT HØYRE: David Pletten Aasgard, fylkeslede­r i Hordaland, mener KrFs fremtid er på borgerlig side.
VIL MOT HØYRE: David Pletten Aasgard, fylkeslede­r i Hordaland, mener KrFs fremtid er på borgerlig side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway