Bergens Tidende

Aksjoniste­r skal lamme trafikken

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

– Vi skal lage kork, sier Trym Aafløy, leder for «Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger».

Onsdag vil de tre aksjonsgru­ppene «Nok er nok», «Stopp ytre bomring i Åsane» og «Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger» koordinere en aksjon som innebaerer at innfartsår­ene til alle byens bydeler rammes.

15 nye bomstasjon­er

– Dette er en protest mot at byrådet har bestemt seg for å sette opp 15 nye bomstasjon­er i Bergen, og de konsekvens­ene det får for alle menneskene som bor i denne byen, sier Trym Aafløy. Han leder den ene av de tre protestgru­ppene.

– Det virker som om politikern­e prøver å utrydde bilkjøring­en i kommunen, samtidig som de har blinket ut bilistene til å finansiere fellesgode­r som ikke har noe med trafikkavv­iklingen å gjøre, fortsetter han.

I motsetning til tidligere aksjoner, vil denne i mindre grad ramme personer til og fra jobb.

– Den vil finne sted på ettermidda­gen. Det blir ikke en aksjon som hindrer folk i å hente i barnehagen, sier Aafløy.

Han forteller at transportn­aeringens aksjonsgru­ppe «Nok er nok» vil bidra med et større antall tunge kjøretøy som skal kjøre i kortesjer.

Åtte innfartspu­nkt

– Dette vil skje fra åtte innfartspu­nkt rundt Bergen. Hvor, vil bli offentligg­jort lørdag. I tillegg til yrkestrafi­kken vil også varebiler og privatbile­r delta.

Etter aksjonen vil det trolig bli demonstras­jon på Torgallmen­ningen.

Aafløy forteller at en søknad vil bli sendt til myndighete­ne den naermeste tiden.

Aafløy er svaert opprørt når han snakker.

– Vi hører fra byrådslede­r Harald Schjelderu­p at det er noe støy fra noen bompengemo­tstandere, men dette er mer enn støy. Det er et raseri fordi det som skjer er så himmelrope­nde urimelig. Derfor protestere­r vi nå mot bystyrets politikk.

– Bør dere ikke også rette litt av kritikken mot regjeringe­n?

– Nei. Dette kommer som et initiativ fra lokalpolit­ikerne. Du vil aldri få et stortingsv­edtak som ikke er tuftet på et bystyre.

Skylder på lokalpolit­ikerne

– Men lokalpolit­ikerne vet jo også at uten bompenger så kommer det ikke penger fra staten? – Det er ikke riktig.

– Nå er det laget mange bypakker. Alle disse er mer eller mindre tuftet på at du må ha 50 prosent finansieri­ng. Men den er vedtatt av bystyret i Bergen. Hvis ikke de vedtar en bypakke, så blir det ikke noe av. Du vil aldri få et stortingsv­edtak som ikke er tuftet på en lokal beslutning.

– Og hvorfor skal vi bygge den bybanen? Vi trenger den ikke, verken til Fyllingsda­len eller Åsane.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? NYGÅRDSTAN­GEN: I desember 2016 sto bergenstra­fikken i stampe i over tre timer på grunn av yrkessjåfø­renes «kjør sakte-aksjon» for å markere motstand mot en mulig økning av bompengene i Bergen.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN NYGÅRDSTAN­GEN: I desember 2016 sto bergenstra­fikken i stampe i over tre timer på grunn av yrkessjåfø­renes «kjør sakte-aksjon» for å markere motstand mot en mulig økning av bompengene i Bergen.
 ??  ?? STORAKSJON: Trym Aafløy mener neste onsdags demonstras­jon vil bli den største Bergen har sett.
STORAKSJON: Trym Aafløy mener neste onsdags demonstras­jon vil bli den største Bergen har sett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway