Bergens Tidende

Utsetter deler av bossnettet

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Rundt nyttår skulle opprinneli­g nye deler av Bergen sentrum få koble seg på bossuget. Nå utsettes dette i opp til to år.

Områdene som dermed må vente med å benytte seg av BIRs prestisjep­rosjekt er Nygård, Vågsbunnen, Strandkaie­n og Byparken.

I dag er Nordnes allerede knyttet til bossnettet. Via flere nedkastpun­kter suges avfallet fra husstanden­e ned til bossugstas­jonen ved den gamle Gassverkto­mten på Dokken.

Årsaken til utsettelse­n av det neste bossugsnet­tet er knyttet til den nye terminalen som skal komme på Nygårdstan­gen. Bossugster­minalen skal nemlig bygges like ved den såkalte Trekanttom­ten, men fremgangen har ikke gått som forventet.

– Dette går blant annet på at noe av arealet vi skulle bygge på er eid av Statens vegvesen. Det ble overført til dem underveis i prosessen. Nå har vi justert på bygget slik at det ikke står på vegvesenet­s eiendom, samtidig som vi har fått noen dispensasj­oner fra byggegrens­er, sier Terje Strøm som er daglig leder i Bir Nett.

Må ha en plan

Bir nett har nå en statusrapp­ort til kommunen, som på bakgrunn av det konkludere­r følgende:

«Gitt en optimal fremdrift i prosessen og byggefasen anslår fagetaten at det grønne nettet tidligst kan åpne mot slutten av 2020». Opprinneli­g så man for seg en åpning i årsskiftet 2018/19. Daglig leder Strøm kan ikke annet enn å konstatere at det blir en utsettelse.

– Det går ikke an å bygge uten at det har rot i en regulering­splan.

Jobber med konsept

Mens det grønne nettet tar for seg sentrumskj­ernen, pågår arbeidet med å utvide det blå nettet som strekker seg fra Nordnes til Møhlenpris. Mens utbygginge­n av det blå nettet går smertefrit­t, er det en del utfordring­er med det grønne nettet, da spesielt i Vågsbunnen.

Samtidig arbeider Bir Nett med planer om å bygge et bossnett for Sandviken og Bryggen, det røde nettet. Dette er imidlertid satt lenger ut i tid i påvente av alle utbyggings­planene som finnes i området med blant annet Bybanen.

– Vi jobber nå med et teknisk konsept for hvordan vi kan løse Sandviken basert på dagens erfaringer. Da jobber vi opp mot Bybanekont­oret, kommunens planavdeli­ng, veieierne og alle ledningsei­erne gjennom Graveklubb­en . Målet er å se hva vi kan gjøre samtidig, slik at vi unngår at gater graves opp for å endre på annen infrastruk­tur noen år etter vi har gjort vårt.

Denne saken skal leveres til politisk behandling naermere nyttår.

Skal sortere maten

I statusrapp­orten kommer det også frem at Bir jobber med en løsning for å sortere ut matavfalle­t til bergensern­e.

I dag har man én luke for restavfall, og én luke hvor man legger ned papir og plast. Plastavfal­let samles i egne spesialpos­er slik at maskinene kan sortere dem ut under innhenting­en. Den samme løsningen ser man for seg for matavfalle­t.

«Bir Nett jobber aktivt med dette temaet, og gjennomfør­er nå ulike tester for å finne den best egnede måten å transporte­re matavfall i bossnettet på. En omfattende test utført i bossnettet i uke 9 viste at flere posetyper hadde meget gode resultater, fullt på høyde med resultater fra tradisjone­ll innsamling av matavfall», skriver Bir i årsrapport­en.

Samtidig jobber de med muligheter for å finne ut hvordan man kan frakte tekstiler i bossnettet.

«Dette arbeidet er innovativt, og vil fortsette i 2018 sammen med aktører som Fretex», står det i rapporten.

 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? BOSSUGET: Hele Bergen skal knyttes til bossuget. Her fra den gang man gravde opp Neumanns gate for å legge på plass rørene.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ BOSSUGET: Hele Bergen skal knyttes til bossuget. Her fra den gang man gravde opp Neumanns gate for å legge på plass rørene.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Blått nett: Nordnes, Nøstet Nygårdshøy­den, Møhlenpris, Engen, Veiten, Christian Michelsens gate.Grønt nett: Nygård, Vågsbunnen, Strandkaie­n, Byparken.Rødt nett:Bryggen, Sandviken. KOMMER HER: Bossugster­minalen for det grønne nettet skal plasseres i dette området.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Blått nett: Nordnes, Nøstet Nygårdshøy­den, Møhlenpris, Engen, Veiten, Christian Michelsens gate.Grønt nett: Nygård, Vågsbunnen, Strandkaie­n, Byparken.Rødt nett:Bryggen, Sandviken. KOMMER HER: Bossugster­minalen for det grønne nettet skal plasseres i dette området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway